• Bram van den Heuvel

'Maak sluiting Barneveldse terrassen afhankelijk van het seizoen'

BARNEVELD Omliggende gemeenten van Barneveld hebben positieve ervaringen met het samenbrengen van de uiterste instaptijden in de horeca, met de sluiting van de terrassen. Sommige van deze gemeenten, waaronder Putten, Harderwijk en Ermelo, doen momenteel proeven met ruimere terrastijden. De koppeling van de tijden lijkt een deel van de overlast voor omwonenden te beperken, zo zei burgemeester Asje van Dijk dinsdagavond tijdens de raadscommissievergadering.

Jannes Bijlsma

De Barneveldse raad liet haar gedachten gaan over een voorstel van Lokaal Belang om de sluitingstijd van de terrassen te verruimen van middernacht naar 01.00 uur. Die zouden hiermee beter aansluiten op de uiterste instaptijd van 1.30 uur, iets wat de overlast die de horeca geeft op de buurt zou terugdringen. Hiervoor zou een proef van een jaar moeten worden opgetuigd. Cruciaal is hierbij wel dat er overleg plaatsvindt tussen gemeente, horeca en omwonenden om de proef goed te regelen.

IDEALER In Ede, Ermelo, Putten en Harderwijk zijn de sluitingstijden van de terrassen en de uiterste instaptijden meestal samengebracht, zo zei burgemeester Van Dijk tegenover de commissie. ,,Dat lijkt idealer te zijn dan daar tijd tussen te laten, want dan wordt er ‘geklepperd’ tussen het café en het terras. Want wat gebeurt er: je mag na de sluitingstijd van het terras wel roken en praten, maar je mag geen glas mee en je krijgt ook niks meer. Als je die tijden koppelt, dan gaat iedereen in één keer naar binnen. In de meeste omliggende gemeenten is die tijd vastgesteld op 01.00 uur. Dan zou je hier dus de terrastijd met een uur verlengen en de instaptijd met een half uur verkorten. Anders heb je nog steeds dat geklepper.”

CDA-raadslid Daan de Vries wilde van Van Dijk weten wat hoe hij de huidige situatie rondom de terrassen beoordeelt en wat hij van het voorstel van Lokaal Belang. Van Dijk vindt het momenteel best goed gaat in de Barneveldse horeca. ,,Sinds we twee jaar geleden nieuwe afspraken hebben gemaakt met de uiterste instaptijden, heeft de horeca ook verantwoordelijkheid genomen voor het terugdringen van de overlast. Soms moeten we elkaar daar wel aan blijven herinneren. Dat doen we in het tweejaarlijks overleg. We willen in Barneveld een leuk uitgaansleven creëren, maar het belang van goed nabuurschap is ook groot.” 

HEELALVERWARMERS Van Dijk legde de beoordeling over de LB-motie neer bij de raad. ,,Ik pas de kaders toe die de raad mij meegeeft in de APV. Zelf zie ik voor het college geen aanleiding om een pilot te starten. Maar als de raad dat wel wil, dan gaan we daarover in gesprek.” ChristenUnie-fractievoorzitter Lukas Scheijgrond lanceerde tijdens de vergadering het idee om de sluitingstijd van de terrassen seizoensafhankelijk te laten zijn. ,,Het is nu lekker warm. Maar in oktober is het kouder. Als we de tijden verruimen, zouden we het gebruik van ‘heelalverwarmers stimuleren. En dat willen we niet.” Van Dijk zag daar wel wat in. ,,Een interessant idee. Dat zou onderdeel van het overleg kunnen zijn. Want wie zit er middenin de winter nog ‘s nachts op het terras, met al die branders aan?”

Voorzitter Herman Blokland van de Barneveldse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland pleitte in de vergadering voor de pilot. In zijn ogen creëert de verruiming van de terrastijden meer rust voor de omwonenden en zou dit geen extra overlast veroorzaken. ,,De huidige situatie is onrustig. De mensen snappen er niks van dat ze ineens naar binnen moeten. Als ze rustig op het terras blijven zitten, heb je niet continu die overlast van mensen die continu naar buiten en binnen gaan. Want buiten een luchtje scheppen en roken, dat kan wel gewoon. Op het terras veroorzaken ze minder geluid.”  

Van Dijk gaf Blokland wel mee dat hij een grote inbreng van de horeca verwacht in het overleg met de omwonenden om de overlast tot een minimum te beperken. ,,Je kunt niet zeggen: de gemeente pakt het probleem met de buren wel even aan. De horeca heeft hier een verantwoordelijkheid in. Anders kan de gemeente die problemen oplossen zijn de positieve effecten voor de horeca. Wij zeggen: komt u maar met een voorstel, dat is overlegd met uw buren.”