• Horeca aan het Bunckmanplein op zondag 15 maart, een uur voordat besloten wordt dat alle horeca-zaken drie weken lang de deuren moeten sluiten.

    Wouter van Dijk

Horeca-ondernemers Barneveld: 'Dit komt hard aan'

BARNEVELD/VOORTHUIZEN Horeca-ondernemers in de gemeente Barneveld zijn geschokt, maar óók begripvol. Sinds vanavond 18.00 uur moesten ze hun zaak sluiten. Op zijn vroegst maandag 6 april mag de deur pas weer open. ,,Heel heftig dit. Maar ook verstandig.''

Wouter van Dijk en Henk van IJken

,,Onwerkelijk, dit'', zegt eigenaar Jesse Madern van restaurant Madern in Barneveld. ,,Ik had eind van de middag nog gasten binnen. Die moest ik na het voorgerecht vriendelijk verzoeken het pand te verlaten.'' Hij reageert op het regeringsbesluit dat zondagavond werd genomen om alle horeca vanaf 18.00 uur tot aan 6 april te sluiten. Net als cafés, sportclubs en fitnesscentra. ,,Dit is écht een bittere pil, want nu is er dus iemand van hogerhand die besluit dat ik straks over enkele weken weer van nul af aan kan beginnen.''

Desalniettemin heeft hij wel begrip voor de rigoureuze maatregel, onderdeel van de strijd tegen verdere verspreiding van het besmettelijke coronavirus. ,,Want ik heb ook mijn verantwoordelijkheid te nemen richting de gasten, richting mijn personeel en mijn gezin.''

HUILEND AFWASSEN Al komt het besluit vanuit de overheid Madern rauw op zijn dak vallen, toch had hij ook wel zien aankomen, zegt hij. ,,Sinds de vorige persconferentie donderdagavond merkten we al wel een behoorlijk effect in het restaurant' ', zegt hij. ,,Vrijdagavond was aanvankelijk volgeboekt, maar uiteindelijk bleef de zaak zo goed als leeg. Zaterdagavond was het ook veel rustiger dan van tevoren besproken, maar werd het alsnog voor ons wel een redelijk goede avond. En deze avond.. tja. Ik moest net veel mensen afbellen die gereserveerd hadden. Dat is zuur. Ik stond net huilend af te wassen.''

ALLEEN MAAR GELD Toch, uiteindelijk is het allemaal alleen maar geld, benadrukt Madern. ,,Ik ken iemand die nu ziek is. Ik begrijp dat we nu met elkaar alles hieraan moeten doen. Het zou mooi zijn dat straks, als de deuren weer opengaan, de horeca-eigenaren beloond worden met bezoekjes van gasten.'' Tot die tijd gaat Jesse hier en daar op verzoek bij mensen thuis koken. ,,Ik heb al enkele verzoeken binnen.''

Gezondheid is uiteindelijk het belangrijkste dat er is

Een verstandige beslissing van de overheid, vindt ook Albert Hoekendijk, eigenaar De Hebberd en Happy Food in Barneveld en De Bunckman in Voorthuizen. ,,Maar wel een beslissing met een behoorlijke impact. In totaal gaat het bij ons om zo'n tachtig man personeel die drie weken thuis zitten, in principe doorbetaald.''

OPRUIMEN ,,Voor ons is dit niet zo best'', zegt Hoekendijk. ,,Het is jammer dat het zo rigoureus komt; een half uur nadat het vanavond is meegedeeld. En het duurt drie weken. We gaan het beleven.'' Het is even na zeven uur 's avonds. Met het personeel in De Hebberd ruimt hij zondagavond de zaak op. ,,We vriezen producten zoveel mogelijk in. We gaan de koelingen leegmaken.''

SCHADE Op de economische schade voor zijn bedrijven wil hij niet teveel vooruitlopen, maar zegt hij: ,,Ik hoop dat de regering met een tegemoetkoming kan komen voor de horeca. We kunnen dit wel even volhouden, maar het moet geen maanden gaan duren. We kunnen wel wat hebben, er zit nog wel wat vlees op de botten, maar normaal gesproken gaan we maar één keer per jaar dicht, op de dag van ons personeelsuitje, en nu drie weken.

Liep het restaurantbezoek in de afgelopen toch al niet terug? ,,Absoluut niet. Gisteren kwamen me nog boven de honderd gasten. We moesten mensen wegsturen. Voor ons is dit echt nieuw. Ik ben er stil van. Ik hoop dat ze het coronavirus onder controle krijgen. Gezondheid is uiteindelijk het belangrijkste dat er is.''

Bij restaurant De Bonte Koe in Garderen zag men dit besluit al wel aankomen, zegt Johan Veldt. ,,Het was alleen nog even de vraag per wanneer we de tent zouden moeten sluiten. Nu dus.'' Het is niet anders, reageert hij gelaten. ,,Financieel is het heel vervelend. Zéker omdat nu het voorjaar voor de deur staat en daar moeten we het als seizoensrestaurant wel écht van hebben, van dat voorjaarszonnetje. Lijkt de regen van de afgelopen maanden eindelijk op te drogen, krijgen we dít op ons bord.''

Desalniettemin is het ook voor Veldt niet anders. ,,Zaterdagavond zaten we nog zo goed als vol. Vanavond hadden we ook nog gasten in het restaurant. Die diners hebben we netjes afgehandeld, maar de boodschap was bij veel mensen al duidelijk, want na 18.00 uur kwam er ook niemand meer aanlopen.'' Voor Veldt zit er nu even niets anders op. ,,Maar ik heb net een nieuw huis gekocht, dus ik ga de komende weken lekker klussen.''

STEUN VAN DE OVERHEID
Koninklijke Horeca Nederland (KHN): ,,Door de nieuwe overheidsmaatregelen loopt het omzetverlies snel op en komen veel horecaondernemers direct in acute liquiditeitsproblemen, de vaste lasten blijven immers vooralsnog bestaan terwijl de inkomsten volledig wegvallen. Om alle getroffen horecabedrijven, zowel hotel-restaurant-café-fastservice als aanverwant bedrijf, in staat te stellen om een periode financieel te overbruggen, moet er per direct steun komen vanuit de overheid. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) claimt minimaal 5,1 miljard voor noodmaatregelen om horecaondernemers te ondersteunen.''


Je las zojuist een premium artikel. Nog geen abonnee? Voor 15 euro lees je de komende 10 weken alles

Label:

Coronavirus