• Wethouder De Kruijf: ,,Te Koopborden in de tuin worden in Barneveld zeldzaam.''

    ANP

Meer 'import' naar Barneveld

BARNEVELD Het aandeel 'nieuwe Barnevelders' overtreft de laatste tijd in grotere mate het aantal vertrekkers. In het eerste halfjaar van 2019 kwamen er 1155 nieuwe Barnevelders in deze gemeente wonen, terwijl in diezelfde periode 836 inwoners vertrokken. ,,We zien een duidelijke toename van 'import' uit het westen, en dat zal niet snel stoppen.''

Wouter van Dijk

Dat laatste zegt makelaar Gerben Hartkamp van Midden Nederland Makelaars (MNM), ter duiding van recente verhuiscijfers. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceerde vorige week nieuwe cijfers op basis van de verhuisbewegingen in het eerste halfjaar van 2019. Voor Barneveld betekent de instroom minus de uitstroom een overschot van 317 extra inwoners. Dat is een groter overschot dan in de vijf afgelopen halfjaarlijkse cijfers te zien is.

WONINGZOEKENDEN ,,Ook wij zien dat die instroom groter wordt'', zegt Hartkamp. ,,In ons eigen zoeksysteem, waar continu nieuwe te koopstaande woningen in worden gezet, staan momenteel duizenden woningzoekenden geregistreerd, allemaal mensen die op termijn een koopwoning in Barneveld zoeken.'' De nieuwkomers betreffen vaak jonge gezinnen of ouderen, terwijl de vertrekkers vooral jongeren zijn die naar steden verhuizen vanwege studie of werk.

Veel nieuwkomers komen volgens Hartkamp duidelijk uit het westen van het land, waar de woningprijzen hoger liggen. ,,En we zien dat die druk momenteel licht toeneemt. Vooral in de omgeving van Utrecht, Amersfoort en 't Gooi is sprake van woningschaarste en prijsopdrijving, waardoor gemeenten als Barneveld en Nijkerk meer in beeld komen.'' Huizenkopers uit het westen zijn ook sneller dan andere kandidaten geneigd een bod uit te brengen boven de vraagprijs.

AMERSFOORT ,,Duidelijk vooral uit Amersfoort'', reageert makelaar Laurens Snel van makelaardij Westeneng op de vraag waar nieuwkomers veelal vandaan komen. ,,We zien ook een groeiende belangstelling uit Utrecht, maar Amersfoorters voeren de boventoon.'' Volgens hem komt dat vooral door de woningdruk in die stad. ,,Voor een bezichtiging van een gemiddeld huis melden zich daar al gauw 25 kandidaten en dan is het lastig ertussen te komen. Als mensen dat drie of vier keer zonder succes hebben meegemaakt, gaan ze verder kijken.'' Voor vergelijkbare woningen komen in Barneveld volgens hem gemiddeld tussen de vijf en acht kijkers.

NETWERK De toenemende vraag naar Barneveldse koopwoningen en de mogelijk vertraagde woningbouw door de stikstofproblematiek, kunnen volgens Hartkamp op termijn leiden tot een verdere prijsopdrijving van Barneveldse huizen. ,,Voor kopers uit het westen is dat niet zo'n probleem, maar voor Barnevelders die binnen de eigen gemeente willen verhuizen wel. Daar moeten we dus wel oog voor hebben.'' Snel deelt die mening. ,,Maar ik zie ook wel een voordeel die Barnevelders hebben, namelijk hun netwerk. Zo is een woningverkoop vaak al tussen Barnevelders beklonken, nog voordat het huis op Funda staat en dus in beeld zou komen voor iemand van buitenaf.''