• Park Esvelderbeek, ten noorden van Barneveld.

    Heliflight.nl

Meedenken over groene wandelroute rond Barneveld

BARNEVELD Barnevelders die mee willen denken over de nieuw te realiseren wandelroute rond Barneveld, kunnen volgende week maandag aanschuiven tijdens de aftrap van dit project. Dat meldt Jolanda Denekamp van Stichting Wandelnet, die hier de komende tijd namens de gemeente mee aan de slag gaat.

Wouter van Dijk

Tijdens een bijeenkomst in partycentrum ´t Hoefslag aan de Wencopperweg in Barneveld vindt maandagavond de aftrap plaats, waarbij namens de gemeente ook wethouder Didi Dorrestijn aanwezig is. Denekamp voert momenteel een inventarisatie uit naar de mogelijkheden voor het groene rondje om Barneveld. Daarbij wordt ook gekeken naar verbindingen vanuit de dorpskern van Barneveld en vanaf de drie treinstations naar de route om het dorp heen.

Het doel is om een goed bereikbare, veilige en interessante wandelroute van zo´n twintig kilometer lang samen te stellen, met aandacht voor de natuur en cultuur onderweg, stelt Denekamp. ,,Verschillende 'spaken' verbinden de dorpskern en woonwijken met het rondje. Hierdoor ontstaat als het ware een netwerk, waaruit naar wens kortere en langere wandelingen kunnen worden samengesteld.´´

Het wandelpad moet de verschillende groene gebieden rond het dorp met elkaar verbinden, is de gedachte. Zo loopt het pad door het Schaffelaarsebos, Park Esvelderbeek, landgoed Bloemendal, landgoed Otelaar, het Oosterbos, landgoed Erica, het gebied langs de Barneveldse Beek en de wijk Veller. Bestaande routes waarop aangesloten kan worden, zijn onder meer het Paradijspad, het Marskramerpad en de Koninklijke Weg.

Het idee voor dit 'groene rondje' komt uit de koker van de politieke partij Pro'98, die dit plan in juni 2016 lanceerde. Het idee is om een doorgaand wandelpad rondom het dorp aan te leggen, mogelijk aangevuld met beweegtoestellen voor buitenfitness. Het pad zou op die manier zowel een recreatieve als sportieve functie kunnen krijgen.

Het pad, aangegeven met gekleurde paaltjes, zal voor delen ook over paden en wegen lopen die vooralsnog niet openbaar toegankelijk zijn, zoals particuliere boerenlandpaden, doorgangen op sportterreinen, kerkepaden en andere paden op particuliere terreinen.

Belanghebbenden, wandelaars, verenigingen, organisaties en anderen die vanuit hun ervaring, kennis en expertise mee willen denken over de beoogde routes, zijn maandagavond welkom. De avond begint om 19.30 uur.