• AberMedia

'Meer activiteiten voor jongeren in Barneveld'

BARNEVELD Het gebrek aan activiteiten voor 16- en 17-jarigen in Barneveld is een 'groot probleem'. Dat zegt voorzitter Jacco Heij van de Jongerenraad Barneveld. Die reageerde gisteren geschrokken op het nieuws dat Club Move aan de Schoutenstraat zijn deuren sluit. Volgens eigenaar Mark Dokter was hij de afgelopen tijd meer 'politieagent dan horecaondernemer'. Dit had te maken met het alcoholverbod voor minderjarige bezoekers.

Jannes Bijlsma

Dokter besloot in december al dat die voortaan niet meer welkom waren. Omdat dit ervoor zorgde dat een groot deel van het publiek verdween, besloot Dokter de deuren te sluiten. Heij hoort geregeld van 16- en 17-jarige Jongerenraadsleden dat er te weinig te doen is in Barneveld. Daaraan moet nodig iets gebeuren, vindt hij. ,,Het is een heel lastig punt: deze jongeren willen graag iets te doen en daar het liefst ook bij drinken, maar dat mag niet. Dan is het voor een uitbater van bijvoorbeeld Club Move heel moeilijk om deze groep jongeren toch te interesseren om te komen. We zouden echt eens moeten nadenken over het activiteitenaanbod voor deze groep jongeren in het dorp." Vorige week riep de Jongerenraad een projectgroep in het leven die zich op dit thema gaat storten. Hiervoor wordt een enquête onder de leden verspreid, om te bezien hoe zij hier tegenaan kijken en wat zij als oplossingen voor het probleem zien.

Een aantal van de minderjarige jongeren die niet meer bij Club Move terecht kunnen, gaat nu uit bij Hent Uut Zaand in Wekerom. Volgens Lilian Willemse, die het partycentrum samen met haar partner Richard van Buren runt, is het handhavingsbeleid dat in de regio Barneveld en Ede wordt gehanteerd te strikt. ,,We moeten haast bij de ingang controleren of er geen jongeren binnenkomen die, voordat ze bij ons komen, niet elders hebben 'ingedronken'. Want anders krijgen wij daar ook een boete voor, ook al hebben wij die alcohol niet geschonken."

Ook Willemse vraagt zich af waar de minderjarigen hun vertier nog zoeken, als clubs als Club Move de deuren dicht moeten doen. Ze is 'geschrokken, maar niet verbaasd' dat dit in Barneveld is gebeurd. ,,Ik begrijp heel goed dat je er op een bepaald moment een punt achter zet. Het is voor de ondernemer haast niet te doen om het systeem helemaal waterdicht te krijgen. Zelf dachten wij enige tijd geleden er ook aan om te stoppen. Dat hebben we uiteindelijk niet gedaan. Ongeveer een kwart van de bezoekers is minderjarig."

WATERDICHT Uiteindelijk is het Hent Uut Zaand gelukt om goed om te gaan met het alcoholverbod voor deze groep jongeren. ,,De 18-jarigen krijgen bij ons een stempel en daarmee kunnen ze alcohol bestellen. Dat gaat best goed. Het zal niet vaak voorkomen dat het glas wordt doorgegeven aan een minderjarige. Maar helemaal waterdicht krijg je het waarschijnlijk nooit. Zelf hebben we gelukkig nooit een boete gehad. Dat is ook dankzij ons personeel; dat houdt uiteraard ook een oogje in het zeil. Verder is het zo dat jongeren onder de 18 voor half twaalf binnen moeten zijn, om te voorkomen dat ze al dronken bij ons binnenkomen."

De Barneveldse afdeling van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zou graag zien dat de verantwoordelijkheid voor het nuttigen van alcohol door minderjarigen meer bij de jongere zelf, en minder bij de ondernemer komt te liggen. Hiervoor is de KHN een lobby in Den Haag gestart. ,,Dit is geen typisch Barnevelds probleem. Je moet hiervoor bij de rijksoverheid zijn. Dit is voor de ondernemer nauwelijks te handhaven, zeker niet als de jongeren van tevoren veel gedronken hebben, bijvoorbeeld in keten of in de voetbalkantine", zegt Blokland.

Voetbalclub SDVB zegt er erg scherp op te zijn dat jongeren onder de 18 geen alcohol krijgen. Recent is het thema opnieuw onder de aandacht van de leden gebracht, zegt vice-voorzitter Henk Jan Hofland. ,,We hebben er opnieuw over gesproken met ouders en de leiders van onze jeugdteams", zegt hij. ,,Wij willen echt niet dat er mensen, of het nu meer- of minderjarigen zijn, stomdronken de deur uit gaan. Het moet altijd gezellig blijven."

NUL IS NUL Op zichzelf gaat het goed bij SDVB, als het gaat om de leeftijdscontrole. De club kreeg nog nooit een boete, aldus Hofland. ,,Jongeren moeten bij ons gewoon hun identiteitsbewijs laten zien als ze drank willen bestellen. 'Nul' is bij ons gewoon 'nul' en als we zien dat minderjarigen toch een alcoholische drank nuttigen, dan pakken we die af. Het overgeven van drank aan een minderjarige pakken we ook aan."

Toch worstelt de vereniging ook wel met het thema. ,,Want het kan gebeuren dat jongeren hun eigen drank meenemen naar de kantine. Daarom vinden we het ook zo belangrijk dat ouders hun verantwoordelijkheid op dit punt nemen. ,,Wij kunnen niet altijd kijken wat de jongeren in hun tas stoppen."

REGELDRUK De sluiting van Club Move is voor oppositiepartij Lokaal Belang aanleiding om het college van burgemeester en wethouders schriftelijke vragen te stellen. Fractieleider Mijntje Pluimers is ook geschrokken en vindt dat de horecaondernemer nu met een te hoge regeldruk kampt. Ze wil onder meer weten op welke wijze het college met die regeldruk om wil gaan en of b. en w. bereid zijn om bij de handhaving op het alcoholverbod het accent meer te leggen op de 'gebruiker', in plaats van op de horecaondernemer.