• Foto AberMedia

'Megaroof in Barneveld in scène gezet'

BARNEVELD De gewapende overval die in november plaatsvond bij het bedrijf Plasmavisie aan de Anthonie Fokkerstraat in Barneveld, op bedrijventerrein Briellaerd-Noord, lijkt in scène te zijn gezet, meldt de politie. De twee eigenaren van de winkel zijn dinsdagochtend aangehouden. Ze worden verdacht van poging tot oplichting, valsheid in geschrifte en het doen van valse aangifte.

Door Wouter van Dijk

Uit deze winkel werden op zaterdagavond 15 november honderden nieuwe televisies gestolen. De eigenaren, een 45-jarige Apeldoorner en een 39-jarige Barnevelder, deden aangifte van een overval.

Gemaskerde mannen zouden honderden televisies buit hebben gemaakt en twee aanwezigen hebben bedreigd met een wapen. Zo'n twee uur zouden deze aanwezigen hebben vastgezeten tijdens de overval, zo meldde de eigenaar van het bedrijf destijds in deze krant. In de tussentijd zouden de overvallers met een bestelbus heen en weer hebben gereden en zo het magazijn hebben leeggehaald. Na enige tijd zouden de medewerkers zich losgemaakt hebben om direct alarm te slaan.

Een paar weken later werden vierhonderd televisies teruggevonden in een loods in Amersfoort. Het waren echter niet zo veel televisies als er gestolen zouden zijn. Rechercheurs twijfelden daarom over de aangifte, meldt de politie nu. Na een reconstructie bleek dat overvallers nooit zoveel tv's hadden kunnen meenemen als in de claim bij de verzekeringsmaatschappij en in de aangifte werd verteld. Ook andere zaken bleken niet te kloppen, meldt politiewoordvoerder Simen Klok. ,,Maar die details kunnen we lopende het onderzoek nu niet prijsgeven." Het onderzoek naar de overval loopt al langere tijd. ,,Voordat we over zijn gegaan tot arrestatie, moesten er voldoende aanknopingspunten zijn."

De Apeldoorner en de Barnevelder worden momenteel verder verhoord om duidelijk te krijgen wat er precies is gebeurd, meldt de politie. ,,We sluiten in deze zaak meerdere aanhoudingen niet uit", aldus Klok.

Het bedrijf Plasmavisie verkoopt met name via internet tv's en elektronica en was voor de vermeende overval net enkele maanden in Barneveld gevestigd. Daarvoor was de onderneming zo'n tien jaar in Lunteren gevestigd.

Ondernemersvereniging De Briellaerd wil op dit moment, vanwege het nog lopende onderzoek, geen reactie geven, meldt bestuurslid Ron van Bruggen desgevraagd.