In memoriam: Bevlogen vakman Herman de Vaal (66) was gek van muziek

VOORTHUIZEN Herman de Vaal is niet meer. Afgelopen maandag overleed de Voorthuizenaar onverwachts, op 66-jarige leeftijd. Het overlijden van de sympathieke eigenaar van 'Pianova' in Voorthuizen, die bekend stond om zijn positivisme en jovialiteit, zal bij velen hard aankomen. Overal in ons land en soms zelfs daarbuiten, verhuurde hij piano's en vooral vleugels. In theaters en kerken, soms in sportzalen of kantines was Herman bijna kind aan huis. Vanuit zijn zaak aan de Hoofdstraat 122 verhuurde en verkocht hij zijn muziekinstrumenten, die hij ook onderhield en natuurlijk stemde.

Al op 18-jarige leeftijd behaalde Herman zijn diploma als pianostemmer. Na acht jaar bij zijn vader in de muziekzaak aan de Jan van Schaffelaarstraat te hebben gewerkt, begon Herman samen met zijn vrouw Aly voor zichzelf in een pand aan de Kallenbroekerweg in Barneveld. Hij koos voor de piano als specifiek instrument dat hij verhuurde en eventueel natuurlijk ook verkocht. Zijn echtgenote regelde de afspraken en de planning. De zaken gingen goed en na zeven jaar besloten beiden naar Voorthuizen te verhuizen, waar een groter pand beschikbaar was. Daar kon naast een showroom ook een werkplaats worden gerealiseerd. Herman zorgde er voor dat bij concerten en tv-opnames van onder meer Nederland Zingt, Holland's Got Talent en de X-Factor de beste vleugels konden worden gebruikt. Aangezien veel concerten in het weekend plaatsvinden en er dus op vrijdag en zaterdag hard gewerkt moest worden, was er van een sociaal leven bijna geen sprake.

RESTAUREREN Gelukkig kwam zijn zoon Herman jr. parttime in de zaak die, net als zijn vader, op 18-jarige leeftijd als pianostemmer afstudeerde en zich bezighield met het onderhoud en het stemmen van de instrumenten. Ook voor het restaureren van een oude piano of vleugel haalde Herman zijn neus niet op. ,,Dat vind ik een van de mooiste dingen om te doen'´, vertelde hij eens. Een deel van dat werk werd later uitbesteed bij bedrijven in Polen, waar nog veel goede vaklieden te vinden zijn.

Om aan de vraag naar geschikte lesboekjes te kunnen voldoen, ontwierp Herman een kleursysteem om het pianospelen voor kleine kinderen te vergemakkelijken. Hij zocht en vond een geschikte illustrator en zo verschenen de lesboekjes 'Kleurenladder' 1 en 2.

Het plotseling overlijden van Herman de Vaal maakt een einde aan vele gesmede vriendschappen in en buiten de muziekwereld. Wat bijvoorbeeld te denken van de band met het Barnevelds Philharmonisch Orkest, waarvoor hij zelfs jarenlang een vleugel naar Noord-Frankrijk transporteerde en deze dagenlang stemde bij een concertreeks die daar werd uitgevoerd?

ONGEËVENAARD Met Herman de Vaal is een ,,bijzonder mens, een sympathieke levensgenieter´´ heengegaan, zo laat de familie weten in de rouwadvertentie. ,,Het plezier in zijn werk, waar hij tot de laatste dagen van genoot, waren ongeëvenaard. Hij beleefde muziek en als bevlogen vakman was het zijn passie ook anderen van muziek te laten genieten.´´

Gerjan Crebolder