• ...

´Een YouTuber die Super Mario speelt. Heel rustgevend´

BARNEVELD In de rubriek Trending Topic beantwoorden inwoners van de regio Barneveld vragen over hun online aanwezigheid en gedrag. Vandaag Debbie Leeftink (21) uit Barneveld. Ze is danser in opleiding en deelt veel van haar optredens op Instagram.

Beroep Op dit moment ben ik nog student. Ik zit in mijn examenjaar van de allround dansopleiding in Zwolle.

Hoeveel uur per dag ben je gemiddeld online? Gemiddeld ben ik redelijk wat tijd online. Dit heeft te maken met dat ik alle dansfilmpjes of de informatie over de optredens via WhatsApp krijg. Verder ben ik per dag meestal 2-3 uur actief op Instagram, inbegrepen de tijd dat ik in de trein zit en uit verveling wat zit te scrollen. ;)

Facebook of Instagram? Instagram. Als opkomend danseres heb je dan toch wel een breder bereik. Persoonlijk vind ik Instagram ook leuker dan Facebook. Iedereen met wie ik omga of in geïnteresseerd ben, is hier ook het meest actief.

Wat deel je zelf meestal op social media? Ik deel zelf op mijn persoonlijk Instagrampagina foto’s van mezelf of met vrienden. Verder staan in mijn story vaak veel dansfoto’s/dansvideo’s. Deze zijn dan terug te vinden in mijn hoogtepunten op mijn feed. Verder heb ik nog een Instagramaccount gericht op dansen, waar ik afwisselend dansfoto’s en -video’s plaats.

Wat zijn volgens jou de voor- en nadelen van social media? Tegenwoordig speelt social media een redelijk grote rol in de maatschappij. Daarom is het een voordeel dat je bijvoorbeeld een groot bereik kan ontwikkelen en zo kunt groeien in datgene dat jij wilt. Een nadeel van bijvoorbeeld Instagram is dat mensen meestal alleen de ‘highlights’ van hun leven delen, waardoor iedereen misschien tegen bepaalde mensen opkijken en zichzelf wegcijferen. Terwijl die personen ook tegenslagen hebben, maar deze niet delen (wat ik ook wel logisch vind).

Zou je een paar dagen zonder kunnen? Ik zou niet zonder WhatsApp kunnen, want ik volg veel lessen buiten school en hierover krijg je veel updates of veranderingen. Met Facebook zou ik makkelijk zonder kunnen, Instagram denk ik niet. Hier ga ik automatisch naartoe als ik even niks te doen heb of als ik wat wil uploaden. Dit doe ik meestal dagelijks, of het nou in mijn story of als post is.

Waarvoor gebruik je social media? Ik gebruik social media omdat ik mijn netwerk wil opbouwen en een groter bereik wil creëren. Daarnaast om te socializen met vrienden en up-to-date te blijven over de dingen die gebeuren. Ook volg ik een aantal celebrities, dat vind ik leuk om te volgen en te kijken wat zij posten.

Grootste online ergernis? Dat wanneer op Instagram één influencer/bekend persoon een mening geeft op iets, dat dan de helft van de Instagrammers hierop moet reageren waardoor het een heel groot ding wordt.

Wat kijk je het meest op Youtube? Ik kijk heel veel verschillende dingen. Van de vlogs van Nienke Plas tot een jongen die Super Mario speelt. Iemand die ik ken keek dit, wat ik eerst heel raar vond, tot ik het zelf ging kijken en het eigenlijk heel relaxed vond haha.

Wat doe je graag in je vrije tijd? Ik vind het leuk om wat te doen met vrienden, zoals terrasje pakken, uit eten of uitgaan. Ook volg ik regelmatig wat dansworkshops om me te ontwikkelen en les te krijgen van andere docenten.

YouTube of Netflix? Youtube, ik hou ervan om telkens verschillende filmpjes te kijken van verschillende genres. Aan films kom ik meestal niet echt toe doordeweeks.

Handigste app Dat is toch wel ‘Tikkie’. Ideaal!

Wat is je grootste blunder op social media? Mijn grootste blunder zal vast wel herkenbaar zijn, een screenshot van iemands gesprek doorsturen naar de persoon waarmee dat gesprek was...

Wat is jouw definitie van geluk Ik vind het belangrijk om met mensen te zijn waarmee ik mezelf kan zijn en dat ik mezelf kan ontwikkelen op mijn eigen manier.

Wat is je guilty pleasure? Ik kijk op YouTube soms naar een Amerikaanse youtuber die Super Mario speelt. Heel rustgevend haha.

Wie is jouw grote voorbeeld? Ik heb niet per se een voorbeeld, maar iemand waar ik wel een voorbeeld aan kan nemen is Nienke Plas. Zij is (naar mijn mening) oprecht, post alle goede momenten maar ook de minder fijne momenten. Ook is zij in het echt zichzelf en voelt zich niet beter dan de rest.

Lijfspreuk ‘Trust your own progress’. Gebaseerd op mijn leven als ‘opkomend danseres’ is dit erg belangrijk om in je hoofd te hebben.

Ik zou wel eens een dagje willen ruilen met… Met zangeres Billie Eilish. Zij is nog maar 17 en heeft het nu al zo ver geschopt. Ik zou graag willen weten hoe zij zich voelt en zou willen meemaken hoe het is als je zó beroemd bent.

Leukste Instagrammer Roxanne Kwant. Dit is een meisje/vrouw die video’s post - ook op YouTube - waarin ze op straat aan mensen vragen stelt en dit super ongemakkelijk maakt. Ze post erg grappige content en ik vind haar als persoon mega grappig. Ze is ook altijd zichzelf.

Kun je een dag zonder telefoon? Ik kan zeker geen dag zonder mijn telefoon. Als eerst gebruik ik mijn wekker om wakker te worden en heb ik apps met reizen voor als treinen vervallen etc. Qua social media zoals Instagram en Facebook zou ik wel zonder kunnen, WhatsApp niet.

Kijk je nog wel eens tv? Ik kijk eigenlijk niet echt tv meer... Ik kijk alles terug via Videoland of kijk series op YouTube. Wel kijk ik dan via de tv naar Videoland haha.

Hoeveel tijd zit je gemiddeld op je telefoon per dag? Per dag verschilt mijn telefoongebruik. Ik maak soms lange dagen met dansen en tijdens een dansles kan ik niet op mijn telefoon. Meestal ‘s avonds heel veel. Ik denk gemiddeld 5 uur over de hele dag verdeeld.

Hoeveel tijd daarvan zit je op social media? Daarvan zit ik bijna alle tijd op social media. Voornamelijk Instagram en WhatsApp. Verder af en toe een spelletje of kijk ik op YouTube.

Ben je zelf vatbaar voor wat mensen vinden van wat je plaatst? Wat andere vinden interesseert mij niet per se. Mensen die dicht bij mij staan natuurlijk wel en daar kan ik het er dan ook mee overleggen. Maar tot nu toe heb ik nog niet echt negatieve dingen gehoord. Anders ontvolgen ze me maar. ;)

Wat is voor jou het leukste, geinigste of bizarste verhaal rondom social media? Wat ik in deze periode bizar vind, is dat de zwartepietendiscussie een erg grote rol speelt. Laatst ging het zó ver door dat Kim Kardashian er zelfs op ging reageren.

Wil je in de toekomst iets veranderen aan je social media gebruik? Tot nu toe vind ik het fijn hoe het nu is op social media, als ik een groter bereik zou krijgen zou ik denk mezelf blijven en alsnog redelijk dezelfde dingen posten als dat ik nu doe.