• Ferdy van Maanen

Ferdy van Maanen neemt zijn volgers mee op reis door Europa

BARNEVELD In de rubriek Trending Topic beantwoorden inwoners van de regio Barneveld vragen over hun online aanwezigheid en gedrag. Vandaag Ferdy van Maanen (22) uit Zwartebroek. Hij heeft inmiddels 29 Europese landen bezocht en deelt zijn reisavonturen op Instagram.

Beroep Commercieel medewerker binnendienst bij Theuma.

Hoeveel uur per dag ben je gemiddeld online? 3 uur privé en 8 uur op mijn werk.

Hoelang  ben je al actief op social media? In groep 8 ben ik begonnen met Hyves, niet veel later stopte dat en ben ik overgestapt naar Facebook. 

Facebook of Instagram? Ik heb het allebei. Via Facebook chat ik vaak met internationale vrienden en op Instagram kijk ik vaak of iemand leuke foto's deelt.

Wat deel je zelf meestal op social media? Ik deel vaak foto's als ik op reis ga of iets bijzonders ga doen. Denk bij die reizen aan landen als Wit-Rusland, Litouwen, Kroatië, Servië of Albanië. Bij dit laatstgenoemde land denken mensen vaak niet aan een vakantiebestemming, maar ik vind het echt een aanrader. In Albanië zie je veel oude kerken, moskeeën en oude politieke gebouwen. Maar ook zijn er veel musea over de geschiedenis van dit land. Erg indrukwekkend.

Wat zijn volgens jou de voor- en nadelen van social media? De voordelen vind ik dat je makkelijk in contact kunt blijven met mensen die je ontmoet, waar ze ook ter wereld wonen. Daarnaast kom je makkelijk in contact met bijzondere kansen, bijvoorbeeld voor een nieuwe baan via LinkedIn. Maar ook het delen van vakantiefoto's met familieleden die je niet zo vaak ziet of dat je je gevoelens kunnen delen als je wat leuks hebt meegemaakt of juist niet. De nadelen zijn dat je een soort van groepsdruk voelt om leuke dingen te doen en mooie kleding moet dragen etc. Aangezien iedereen zichzelf zo goed mogelijk wil presenteren aan de buitenwereld. Daarbij raak je eraan ongemerkt meer tijd kwijt dan dat je erg in hebt en kom je 's avonds slechter in slaap omdat je toch nog op dat ene berichtje wacht.

Zou je een paar dagen zonder kunnen? Ja makkelijk, deze zomer ben ik door de Balkan gereisd met een Interrail ticket, waarbij in veel van deze treinen geen Wifi is. Dat geeft echt een bepaalde rust om naar buiten te kijken en te genieten van de natuur en de omgeving.

Ik zou wel eens willen chatten met… Ik zou met zo veel mensen willen praten als het zou kunnen! Maar in het bijzonder zou ik met Floortje Dessing van onder andere 3 Op Reis. Ik zou haar vragen naar haar leukste avonturen en of ik een keer met haar mee zou mogen.

Waarvoor gebruik je social media? In contact blijven met internationale vrienden, foto's delen van evenementen die ik bezoek en reizen die ik maak. Daarnaast discussieer ik op bepaalde fora over politiek en internationale problemen.

Grootste online ergernis? Het feit dat er reacties kunnen gegeven worden op nieuwsberichten. Ik vind het verschrikkelijk dat veel mensen harteloze reacties geven op erge berichten, wat je vooral terugziet bij de Facebookposts van de Telegraaf.

Wat kijk je het meest op Youtube? Gaming content (lets plays) en educatieve video's over de geschiedenis en culturen van landen. Ik leer namelijk graag leuke feiten en wil de wereld ontdekken.

Wat doe je graag in je vrije tijd? Ik speel graag spellen met vrienden, kijk een film samen of ik ga lekker gamen. Daarnaast vind ik het in het weekend ook gezellig om uit te gaan.

YouTube of Netflix? Youtube, omdat ik het veel meer gebruik. Iedere avond kijk ik wel wat filmpjes.

Waarvoor gebruik je social media? Tijdverdrijf, chatten met vrienden, dingen leren, uitjes voorbereiden en reviews lezen over bepaalde producten.

Handigste app Google Maps! Deze app heeft mij vaker gered dan dat ik kan tellen. Een goede tip is om een offline kaart te downloaden als je naar een stad gaat die je niet kent. Zo kun je deze ook offline gebruiken en heb je niet altijd internet nodig.

Wat is je grootste blunder op social media? Ik zou niet zo een blunder kunnen opnoemen. Ik zal vast wel eens spel- of grammaticafouten maken, maar ik probeer om geen gekke dingen te delen.

Wat is jouw definitie van geluk Dat is een hele moeilijke vraag. Ik voel me altijd heel erg gelukkig als ik op reis ben, met nieuwe culturen in contact kom en daardoor mijn grens verleg. Dat maakt mij gelukkig maar of dat de definitie van geluk is durf ik niet te zeggen. Mij geeft het in ieder geval een goed gevoel.

Wat is je guilty pleasure? Het spelen van veel oude games in plaats van nieuwe games. Terwijl ik ze inmiddels al tien keer heb uitgespeeld.

Wie is jouw grote voorbeeld? Ik heb niet specifiek één voorbeeld, aangezien niemand perfect is.

Lijfspreuk 'Barriga llena, corazón contento.' Maag vol, het hart overstroomd. Een mooie Spaanse levensles wat je op vele manieren kan opvatten. Ik vat het zelf op als dat je heel gelukkig moet zijn met het feit dat je maag vol is.

Ik zou wel eens een dagje willen ruilen met… Ik zou wel eens willen ruilen met iemand uit een land in het oosten van Europa. Zelf heb ik daar veel mensen leren kennen, maar we zijn zo verschillend opgevoed. Het lijkt me heel interessant om de wereld door hun ogen te kunnen zien.

Leukste Instagrammer 1bike1world. Deze Instagrammer fietst de wereld rond. Tijdens zijn wereldreis is hij een straatkatje tegengekomen en deze neemt hij nu mee op zijn wereldreis. Het is echt leuk om te zien hoe dit katje van heel mager tot een grote kat is gegroeid. En het is ook prachtig om te zien hoe je simpelweg door gewoon te fietsen zulke grote afstanden kunt afleggen.

Kun je een dag zonder telefoon? Ja hoor, ik kan prima zonder telefoon. Ik kijk alleen vaak op me telefoon op momenten dat ik niks te doen heb.

Kijk je nog wel eens tv? Niet zo heel vaak, er is gewoon weinig leuks op TV. Vaak van die saaie zing- of dansprogramma's, nooit iets nieuws en innovatiefs. Ik kijk wel vaak sport op TV.

Hoeveel tijd zit je gemiddeld op je telefoon per dag? Dat durf ik niet te zeggen aangezien ik het niet bijhoud. Ik gebruik wel altijd Spotify als ik van huis naar werk fiets en andersom, dus dat is al een uur. Als ik daar 15 minuten bij op tel dat ik het op werk gebruik en daarna ook nog wat thuis, zal het tussen de 2,5 en 3 uur per dag liggen.

Hoeveel tijd daarvan zit je op social media? 1 á 1,5 uur.

Ben je zelf vatbaar voor wat mensen vinden van wat je plaatst? Ja, want je moet van tevoren goed nadenken over de gevolgen van wat je op internet plaatst. Je kunt namelijk wel de gevoelens van mensen kwetsen of hen boos maken.

Wil je in de toekomst iets veranderen aan je social media gebruik? Nee, ik zie er veel meer voordelen in dan nadelen. Dan slaap ik liever een keer wat later dan dat ik geen of weinig online contact heb met mijn vrienden.