• Thimo Vink in zijn nieuwe slaapkamer.

    Erik van 't Land
  • Thimo in actie op het voetbalveld (archieffoto).

    Rafael Taribuka

Geen eindexamen, toch geslaagd

BARNEVELD Zijn eindexamens gingen niet door. Toch is Thimo Vink (17) uit Barneveld geslaagd voor zijn havo-diploma. En dat in de maand waarin hij na een slepende voetblessure zijn rentree maakte op het trainingsveld van SDV Barneveld.

Geertjan Jansen

Gefeliciteerd met je diploma. Feest in huize Vink?
Een echt feest zit er nu niet in, maar ik ben wel super blij. Vrijdag hoorde ik het goede nieuws en dat heb ik toen gevierd met mijn ouders en zusje. Familie en vrienden stuurden allerlei leuke berichten. Of er nog een officiële diploma-uitreiking komt, weet ik eerlijk gezegd niet. Misschien dat school later nog wat organiseert.

Hoe kijk je terug op je examenjaar?
Het was een gek schooljaar. Toen het coronavirus uitbrak, waren de schoolexamens in volle gang. In de media werd natuurlijk al wel over sluiting van de scholen gesproken, maar het blijft bizar als zoiets echt gebeurt. Omdat de eindexamens niet doorgingen, tellen alleen de resultaten van de schoolexamens. Voor mij heeft dit positief uitgepakt, want ik weet niet of ik anders ook geslaagd was. Aan de andere kant kan ik nu niet navertellen hoe het is om examen te doen. Dat vind ik wel jammer.

Volg je het coronanieuws op de voet?
Ik kijk op internet wel af en toe hoe het ervoor staat. Mijn speciale aandacht gaat uit naar Italië in verband met de zomervakantie. Ik hoop dat de vakantie doorgaat, maar ik heb er niet zoveel vertrouwen in. Er zijn daar nog steeds veel besmettingen. Alternatief is een vakantie in eigen land of in de tuin van ons nieuwe huis.

Waar heb je de afgelopen weken de meeste tijd aan besteed?
Hoewel voetbal wekenlang stil lag en afspreken met vrienden lastig was, heb ik mij niet hoeven te vervelen. Met ons gezin verhuizen we eind mei naar De Enk in Barneveld. Op 9 april hebben we de sleutel gekregen en sindsdien zijn we druk met klussen. En ik moest natuurlijk ook nog leren. Vorige week had ik mijn herkansing Duits.

Klussen en leren. Gaat dat samen?
Ja hoor. Bij mijn opa en oma heb ik me in alle rust kunnen voorbereiden op de toetsen. Thuis leren was de afgelopen maanden lastiger. Omdat ons huis in De Burgt al is verkocht, wonen we namelijk tijdelijk in een huisje aan de Schoutenstraat, met maar één slaapkamer. Prima als tijdelijke oplossing, maar we hadden natuurlijk geen rekening gehouden met de coronacrisis. Toen mijn ouders gingen thuiswerken, kwamen we ruimte tekort. Gelukkig hadden mijn opa en oma nog wel een studeerkamer vrij.

Welke dingen kun je niet meer doen die je eerst wel deed?
Afspreken met vrienden is lastiger. Je kunt niet meer met een groep een terrasje pakken of bij iemand thuis gaan zitten. In plaats daarvan gaan we vaker Facetimen. Zo spreek je elkaar toch nog.

Wat heb je nog meer gemist?
Voetbal! Na een slepende voetblessure mocht ik eindelijk weer het veld op, maar door corona moest ik mijn rentree uitstellen. Dat was wel balen. Met hardlopen en thuisoefeningen heb ik aan mijn herstel gewerkt en het was super dat ik vorige week eindelijk de training weer mocht hervatten. De trainingen zijn wel anders dan anders. We mogen bijvoorbeeld geen duels aangaan en moeten afstand houden. Even wennen, maar voor mij is het vooral fijn om weer met voetbalschoenen op het veld te staan met mijn teamgenoten van JO17-1. En gisteren heb ik samen met Twan van de Visch training gegeven aan de jongste voetballers van SDVB. Ook erg leuk!

Heb je een bijbaantje?
Mijn werk bij restaurant Stads viel al snel weg, maar bij de Coop aan het Jan Seppenplein kan ik gelukkig meerdere uren per week terecht. Uiteraard houden we rekening met alle richtlijnen. We dragen hesjes om mensen te wijzen op de 1,5 meter, wassen vaker de handen en maken de winkelwagens continu schoon. Klanten reageren positief en houden rekening met elkaar. Zo gaat dat in zo'n buurtsuper.

Werd er bij jullie in maart ook flink gehamsterd?
Ja, niet normaal. Producten als pasta, rijst en wc-papier waren niet aan te slepen. Van wc-papier wisten we bijvoorbeeld niet eens zeker of het geleverd zou worden. Echt bizar.

Zijn er positieve dingen die je meeneemt uit deze crisistijd?
Zoals ik al vertelde, wonen we tijdelijk ik een klein huisje. Vooraf vroeg ik me wel af of dat goed zou gaan met z'n vieren. Je zit toch veel op elkaars lip, maar het is me honderd procent meegevallen. We hebben het heel gezellig met elkaar en dat gevoel neem ik zeker mee.

Wat ga je als eerste doen als alles weer als vanouds is?
Lekker met m'n vrienden afspreken en misschien een keer naar een stad om een terrasje te pakken. De afgelopen weken ben ik niet buiten de gemeente Barneveld geweest.

Heb je al een vervolgstudie op het oog?
Ik ga in Zwolle Sportkunde (voorheen Calo, red) studeren. Ik ben toegelaten nadat ik in januari heb deelgenomen aan een selectiedag.

Je las zojuist een premium artikel, normaal alleen toegankelijk voor abonnees. Wil je niets meer missen? Treed in de voetsporen van honderden plaatsgenoten en word ook abonnee