• Silvan Hardeman vindt dat boeren worden weggezet als grote vervuilers van het milieu.

    Eigen foto

'Ik ben nog steeds zo bijdehand als vroeger'

BARNEVELD De SGP-Jongeren Barneveld houden vanavond in het Van Lodenstein College in Barneveld een debatavond over het stikstofbeleid. Silvan Hardeman (20) is als voorzitter van de politieke stroming betrokken bij de organisatie.

Woonplaats: Barneveld.

Burgerlijke staat: Vrijgezel.

Beroep: Leraar basisonderwijs in opleiding en Sales Assistent bij een orgelfabriek.

Vrijwilligerswerk: SGP-Jongeren (voorzitter in Barneveld, commissielid van de landelijke organisatie).

Hobby´s: Zaalvoetbal, orgelspelen.

Waarom organiseert de SGPJ een debatavond over stikstofbeleid? De laatste weken zijn er rond het stikstofbeleid grote problemen ontstaan. Dit zorgt er onder andere voor dat boeren niet kunnen boeren, en bouwers niet meer kunnen bouwen. Het is daarom belangrijk dat er duidelijkheid komt.

Is het belangrijk dat jongeren zich bezighouden met het stikstofbeleid? Veel jongeren uit onze omgeving werken in één van beide sectoren, en ongewild raakt dit beleid ook hen.

Wat zijn in uw ogen de gevolgen voor de agrarische sector? Door de maatregelen die vroeger werden genomen, werden boeren gedwongen om uit te breiden. Nu komt de regering met maatregelen waardoor juist de grootte van een bedrijf de boeren kan nekken. Ook ervaren de boeren een groot gevoel van onrecht, omdat zij al jarenlang hun uitstoot reduceren en andere sectoren niet, en dat zij als het grote probleem worden weggezet.

Waarom licht u juist deze sector uit? De boeren worden weggezet als grote vervuilers van het milieu en kunnen hun werk niet meer doen tegen een eerlijke prijs, terwijl ze juist het liefst bezig zijn in de natuur en met hun dieren.

Wie zijn de sprekers deze avond? Tweede Kamerlid Roelof Bisschop, Statenlid Bennie Wijnne en wethouder Aart de Kruijf.

Waarmee hoopt u het publiek te kunnen verrassen? De bezoekers hoeven niet per sé verrast te worden. Ik hoop vooral dat ze duidelijkheid krijgen over wat voor hen de gevolgen zijn, hoe de SGP over deze problemen denkt en wat concrete oplossingen kunnen zijn.

Waarom moeten geïnteresseerden komen? Er is op allerlei verschillende manieren en vanuit allerlei organisaties veel gezegd over de stikstofcrisis. Er is nog veel onduidelijk, bijvoorbeeld over de verhouding tussen landelijke regering, provinciaal bestuur en de gemeentelijke overheid. Op deze avond krijgen mensen veel gelegenheid om vragen te stellen aan vertegenwoordigers uit alle bestuurslagen, om zo duidelijkheid te krijgen. En natuurlijk ook voor de gezellige borrel na afloop.

Drie belangrijkste apps op telefoon? Als ik alleen kijk naar gebruik: WhatsApp, Instagram en Facebook.

Wat zou u graag doen, maar heeft u nog nooit gedaan? Orgelspelen in de Saint-Eustache in Parijs.

Wanneer gaat u dat doen? Ik weet niet of het er ooit van komt, dus ik kan er geen datum opplakken.

Met welke beroemdheid zou u een keer uit eten willen gaan? Met Mark Rutte, ik zou weleens willen weten wat er allemaal komt kijken bij het besturen van een land.

Wat zouden oud-klasgenoten op een reünie over u zeggen? Hij is nog steeds net zo bijdehand als vroeger.

Lijfspreuk: Het is niet een lijfspreuk, maar een tekst uit de Bijbel waar je hoop uit mag putten. Psalm 37 vers 5: Wentel uw weg op den HEERE, en vertrouw op Hem; Hij zal het maken.

Wat is uw definitie van geluk? Het echte geluk is op aarde niet te krijgen. Het echte geluk is weten dat de Heere Jezus voor jouw zonden gestorven is.

Wat is uw slechtste gewoonte? Ik ben soms best wel chaotisch.

Waar geeft u los van noodzakelijke dingen het meeste geld aan uit? Ik heb een aantal vrienden in de buurt van Leiden, alle ritjes daarheen kosten redelijk veel aan brandstof.

Welk tv-programma wilt u niet missen? Binnenkort komt een mede-SGPJ'er (Tom de Nooijer) in VPRO Tegenlicht, dat wil ik niet missen.

Zou wel eens een dag willen ruilen met? Ab Weegenaar. Het lijkt me fantastisch om organist te zijn van het grote Hinsz-orgel in de Bovenkerk in Kampen.

Wat was tot nu toe uw leukste vakantie? Ik kan niet kiezen tussen een prachtige vakantie - met bruiloft - in Canada in 2018, en twee weken als teamlid bij VakanZ in Duitsland, afgelopen zomer.

Wat is uw ergste vakantie-ervaring? Toen we in 2018 met vrienden naar Duitsland gingen, begaf één van de auto's het onderweg.

Wat was als kind uw droomberoep? Kraanmachinist, omdat mijn vader dat is.

Wat is uw mooiste jeugdherinnering? De zaterdagen en vakanties op de boerderij bij mijn beide opa's en oma's.

Wie is uw grote voorbeeld? Ik zou niet in zijn schoenen willen staan, maar hoe Kees van der Staaij het gedachtegoed van de SGP uitdraagt in de Kamer vind ik erg knap.

Wat is uw favoriete muziek? De orgelbewerking van psalm 146 door Jan Zwart.

Noem één ding dat mensen waarschijnlijk nog niet van u weten? Ik draag graag Happy Socks.

Bent u gelovig? Ja, ik ga iedere zondag twee keer naar de kerk. Dat doe ik omdat ik daar hoor wat echt belangrijk is in dit leven. Het grootste geluk is te vinden in Jezus.

Waar kunnen ze u voor wakker maken? Andijviestamppot zoals mijn moeder die maakt, inclusief de rauwkost.

Favoriet eten? Naast wat hierboven staat, vind ik pannenkoeken heerlijk.

Als u het voor het zeggen had in de gemeente Barneveld, wat zou u dan als eerste veranderen? Het gaat onder de huidige coalitie heel goed in Barneveld, maar ik zou dan wel de procedures rond vergunningen versnellen.

Wat zou u doen met een miljoen? Weggeven aan mensen die het harder nodig hebben dan ik.

Wat is uw grootste ergernis? Mensen die snel een mening hebben, maar die niet kunnen onderbouwen.

Wat neemt u in ieder geval mee naar een onbewoond eiland? Mijn telefoon, dan kan ik de politiek nog blijven volgen.