• EdeStad.nl

'Ik ben sinds m'n 17e verslaafd aan sigaretten'

BARNEVELD/EDE Op zijn veertiende rookte hij zijn eerste sigaret en vanaf zijn zeventiende is oud-Barnevelder Michiel Ophoff (24) verslaafd aan roken. Deze maand doet hij mee aan de landelijke actie Stoptober: ,,Ik wil graag weer fitter worden.''

Job Oldegbers

Michiel Ophoff woont nu drie jaar in Ede. ,,Ik woon in een studentenhuis in Ede centrum. Voor mijn studie ben ik drie jaar geleden vanuit Barneveld naar Ede verhuisd.” Ophoff zit in zijn tweede jaar Social Work aan de CHE. ,,Met deze opleiding hoop ik later in de jeugdzorg te gaan werken.”

Vanaf zijn zeventiende is hij verslaafd aan roken. ,,Ik probeerde altijd van alles. Het begon met sigaretten, later kwam daar eventjes shag bij, maar daar was ik snel op uitgekeken”, legt hij uit. ,,Sinds vijf maanden rook ik veel met een e-sigaret (een elektronische sigaret die met nicotinehoudende vloeistof gevuld kan worden in plaats van met tabak, red.). Dit was alleen zó gemakkelijk, dat ik zelfs tijdens een potje FIFA op de PlayStation met huisgenoten, de vaper in de vingers had.” 

TERRAS ,,Met een biertje op het terras vind ik het heerlijk om een sigaar op te steken, en dat gebeurde dan ook regelmatig”, zegt Ophoff. Dit zullen nu ook de lastige momenten worden, zo geeft hij aan. ,,De lekkerste momenten om te roken waren die met een biertje in mijn handen. Dus om weer naar een café of kroeg te gaan zal heel spannend zijn.”

Michiel rookte gemiddeld vier à vijf pakjes in de week. ,,Reken maar uit", legt hij uit. ,,Vijf pakjes keer zeven euro is toch al snel 35 euro per week en 120 euro per maand. Trek dat maar door naar een jaar." 

FITTER Sinds een paar maanden gaat Michiel vaker naar de sportschool om fitter te worden. ,,Alleen door het blijven roken merkte ik dat dit niet wilde”, legt hij uit. ,,Ik wil graag weer fit worden zodat het voetballen wat makkelijker gaat, maar daarbij helpt de sigaret absoluut niet.” Zodoende gaat hij helemaal stoppen met roken. ,,Geen sigaret, sigaar of vaper meer.” De laatste sigaretten heeft hij ritueel verbrand in een vuurkorf en de vaper ligt bij zijn vriendin opgeborgen.

Een nieuw avontuur om te stoppen met roken is dus inmiddels begonnen. Sinds 1 oktober heeft hij de sigaret links laten liggen. ,,Dit is niet de eerste keer dat ik stop met roken. Bij de vorige keren is het vaak na ongeveer drie weken fout gegaan dus ik vind het nu wel heel spannend om het opnieuw te proberen”, licht Michiel toe.

MOTIVATIE De tactiek is voor Ophoff duidelijk: ,,Ik heb heel veel mensen verteld dat ik ga stoppen”, begint hij. ,,Dus veel mensen zijn een soort controle voor mij. Bovendien is de motivatie om fit te worden echt heel groot.” Hij geeft aan dat dit een helder doel is waarvoor hij wil strijden. Toch blijft het lastig: ,,Bijvoorbeeld wanneer een sigaret wordt aangeboden. Daarom heb ik een huisgenoot overgehaald om ook te stoppen, dus doen we het samen. Ik kan niet meer stiekem in een hoekje rustig roken aangezien veel mensen het weten.”

Stoptober is een initiatief van onder andere KWF Kankerbestrijding en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Stoptober stimuleert rokers om ten minste 28 dagen te stoppen met roken. Volgens de organisatie zijn 28 dagen goed te overzien en is er een vijf keer grotere kans dat deelnemers blijvend stoppen met roken.