• Evert en Christina van Milligen-van den Brink met burgemeester Asje van Dijk.

    Annemiek Helder

'Vonk sloeg over tijdens vuurwerk'

BARNEVELD Evert van Milligen (86) had Christina van den Brink (88) weleens gezien, maar de vonk sloeg over tijdens een feest bij pannenkoekenhuis De Goudsberg in Lunteren. ,,In die tijd kwam je verder nergens'', vertelt Evert van Milligen. 's Avonds tijdens het vuurwerk ontmoetten ze elkaar voor het eerst. Beiden waren lid van de Gereformeerde Gemeente in Nederland - hij in Barneveld, zij in Kootwijkerbroek - waarvan ze altijd lid zijn gebleven. Tegenwoordig gaan ze nog iedere zondag naar de Hoeksteen in Barneveld.

Henk van IJken

Ze kregen drie kinderen, een zoon en twee dochters, van wie de oudste nog thuis woont. ,,Ze wil niet weg'', grapt Evert. ,,En ze verzorgt ons als dat nodig is.'' De Van Milligens wonen nog zelfstandig in een seniorenwoning aan de Stanleystraat in Barneveld, zijn geboorteplaats.

BANKETBAKKER Evert van Milligen is geboren aan de Engelse Stad in Barneveld. Op z'n vijfde verhuisde het gezin met tien kinderen naar de Espeterweg. Hij ging naar Ds. Fraanjeschool en volgde in de avond de bakkerijvakschool aan de Langstraat, waarna hij eerst zeven maanden bij bakker Zegers werkte. Daarna was hij zes jaar banketbakker bij Van der Wal in Barneveld, een bedrijf met een koekfabriek met aan de voorkant een winkel.

Hier werkt Evert totdat hij van 1952 tot 1954 in militaire dienst ging, waarna hij vijftien jaar als burgerkok in Harskamp werkte. Vervolgens werkte hij nog vijfentwintig en een half jaar bij Denkavit in Voorthuizen als laadmeester, totdat hij in 1994 met de VUT ging. Hij was van 1990 tot 2000 drager en verzorger bij Postma Uitvaartverzorging in Loenen, terwijl hij daarna ook nog zeventien en een half jaar drager en organisator was bij Koehoorn Begrafenisverzorging in Barneveld.

ZELFSTANDIG Christina van den Brink werd geboren aan de Breihutterweg in Kootwijkerbroek. Ze groeide op in een gezin van zestien kinderen. In Kootwijkerbroek volgde ze de lagere school en deed ze tot hun huwelijk huishoudelijk werk. Bij de viering van hun 65-jarige huwelijk is nog één zeventien jaar jongere broer van Evert en één jongere zus van Christina aanwezig. Hun andere broers en zussen zijn overleden.

Evert en Christina van Milligen doen hun boodschappen nog zelfstandig, op de fiets. ,,Je moet een beetje in beweging blijven'', zegt Evert. Zijn hobby's zijn de groentetuin achter het huis, ,,de boel netjes houden en de kleinkinderen'' die vaak en graag bij hun opa en oma op bezoek komen. Evert was tien jaar lid van het koor 'U prijst ons lied' in Kootwijkerbroek.

De familie vierde het 65-jarige huwelijk van Evert en Christina gisterenochtend met een bakkersontbijt thuis aan de Stanleystraat, 's middags met een lunch in Het Schaap in Barneveld en 's avonds met een buffet in De Belleman in Zwartebroek. Ze kregen gisteren burgemeester Asje van Dijk op bezoek.