• Pauw Media

Metamorfose bibliotheek uitgesteld naar 2018

BARNEVELD De metamorfose van bibliotheek Barneveld is uitgesteld tot in het nieuwe jaar. De leiding van de bibliotheek besloot hiertoe, in verband met interne personeelswisselingen. Eerder was het nog het plan om het pand aan de Nieuwstraat er vlak na de zomervakantie drie weken voor te sluiten.

Jannes Bijlsma

,,We kregen te maken met langdurige ziekte van onze huidige directeur Erik Worm", legt interim-directeur Miranda van Ooijen uit. ,,Hierdoor hebben we wat moeten schuiven met het personeel en dus liep de voorbereiding voor de herinrichting van de bibliotheek anders dan we gepland hadden. Daarom hebben we besloten deze uit te stellen tot in het nieuwe jaar. Er is sprake van uitstel, niet van afstel."

ONTMOETINGSCENTRUM In de nieuwe situatie bouwt de bibliotheek haar functie als ontmoetingscentrum verder uit. Op de begane grond is straks geen uitleenmateriaal meer aanwezig. Deze verdieping wordt omgetoverd tot een soort café, met verschillende semi-afgesloten gedeelten waar mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Hier kunnen verschillende partijen straks ook activiteiten gaan organiseren zoals lezingen, exposities of activiteiten op het gebied van lees- en taalvaardigheid of bijvoorbeeld hulp bij het invullen van belastingformulieren. De directie wil een 'gezellige en intieme' sfeer in de vernieuwde bibliotheek creëren. ,,Hiervoor moet de huidige ruimte op de schop, want die is té ongezellig en gedateerd", zei Van Ooijen eerder in deze krant.

BELEEFWERELDEN Tevens wordt het uitleenmateriaal opnieuw ingedeeld. Op dit moment is dat nog gegroepeerd op de letter van de auteursnaam. Straks kunnen leden hun boeken vinden binnen genres of beleefwerelden.

Deze plannen blijven vooralsnog ongewijzigd, aldus Van Ooijen. ,,Zoals het nu lijkt, houden we in grote lijnen vast aan de ideeën die we hadden. Maar ik sluit niet uit dat we hier en daar iets aanpassen." Van Ooijen zegt het jammer te vinden dat ze deze keuze heeft moeten maken. ,,Natuurlijk. Maar we kunnen nu eenmaal geen ijzer met handen breken." Wanneer en of Worm terugkeert als directeur is volgens haar nog niet duidelijk.