• Foto: Wouter van Dijk
  • Foto: Wouter van Dijk
  • Foto: Wouter van Dijk

Metamorfose zorgcentrum Elim

BARNEVELD Zorgcentrum Elim aan de Vliegersvelderlaan in Barneveld staat aan de vooravond van een metamorfose. Omdat het aantal ouderen met een zorgindicatie daalt, is gezocht naar een nieuwe functie in het gebouw. Die is nu gevonden door huisvesting van mensen met een verstandelijke beperking. ,,Waarmee Elim op den duur een nieuw karakter krijgt." De verandering gaat gepaard met nieuwbouwplannen.

Door Wouter van Dijk

,,Eigenlijk snijdt het mes aan twee kanten", zegt regiomanager Krijn Kleppe van zorggroep Sirjon, waar zowel stichting SVRO (ouderenzorg) als stichting Siloah (gehandicaptenzorg) onder vallen. Siloah heeft al twee locaties in Barneveld en Voorthuizen. ,,Maar beide plekken zijn inmiddels verouderd en voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd", zegt Kleppe. ,,Al enige tijd werd gezocht naar een vervangende locatie. In Elim is nu de oplossing gevonden."

RIJKSREGELS Die vrijgekomen ruimte in Elim heeft alles te maken met aangescherpte rijksregels als het gaat om indicatie voor ouderen voor een plekje in een zorgcentrum, zegt manager Dick van Bodegraven van Elim. Kortgezegd komen ouderen minder snel in aanmerking voor opname. Tegelijkertijd zijn wel cliënten op leeftijd overleden. Alle zorgcentra hebben daar mee te maken en zoeken naar alternatieven om een goede financiële basis te handhaven. Zo wordt vaak gedacht aan het toevoegen van een verplegingsafdeling of de extra verhuur van aanleunwoningen. ,,Wij hebben nu besloten ouderenzorg in te krimpen van 81 naar 51 zorgplaatsen en ruimte geschikt te maken voor een nieuwe doelgroep, een strategische keuze."

BOVENVERDIEPING De gehele bovenverdieping wordt momenteel aangepast voor mensen met een verstandelijke beperking van Siloah, met een eigen entree. Planning is dat de nieuwe bewoners er in april in kunnen. Verhuur van aanleunwoningen blijft daarnaast gewoon gehandhaafd en in de toekomst mogelijk uitgebreid omdat er volgens Van Bodegraven veel vraag naar blijft. Nu zijn dat 35 woningen.

In het verlengde van het verhuisplan heeft Elim ook uitbreidingsplannen. Aan de voorkant van het pand komt een aangepaste derde verdieping met een dakopbouw. ,,Zodat we op den duur meer ruimte kunnen bieden aan de cliënten van Siloah", zegt Van Bodegraven. Los daarvan is er een plan voor nieuwbouw op de plek van de huidige gaarkeuken, die sinds enige tijd gesloten is. Kleppe: ,,Daar willen we een nieuw gebouw neerzetten met 27 kamers voor volwassenen met een verstandelijke beperking. Het gaat hierbij om verhuizing van een bestaande woon- en dagactiviteitencentrum van Siloah uit Den Dolder." Deze plannen zijn inmiddels ingediend bij de gemeente, het college start daarvoor nu een ontwerpbestemmingsplanprocedure. De verwachting is dat die verhuizing over twee jaar volgt.

VERSTERKEN Volgens Kleppe en Van Bodegraven vullen de twee nieuwe functies elkaar goed aan, niet alleen vanwege dezelfde reformatorische achtergrond. Van Bodegraven: ,,De bewoning van ouderen en verstandelijk gehandicapten zullen we scheiden, maar op andere vlakken valt heel goed te denken aan integratie. Niet alleen in de zorg, maar denk ook aan activiteiten voor verstandelijk gehandicapten in de linnenkamer of het restaurant."

Kleppe: ,,Wat ons betreft is dit aan alle kanten een 'win-winsituatie', een prima oplossing voor dit moment."