• Carolien Hijnekamp met haar dochter Elisabeth.

  Familie Hijnekamp
 • Carolien Hijnekamp: ,,Iedereen leeft buiten.''

  Familie Hijnekamp
 • Familie Hijnekamp
 • Familie Hijnekamp
 • Carolien Hijnekamp: ,,Mijn ideale vakantie is een combinatie van nieuwe dingen ontdekken en relaxen.''

  Familie Hijnekamp
 • Familie Hijnekamp

'Mijn dochter past gewoon in de cultuur in Kenia'

BARNEVELD Kenia is sinds haar dochter Elisabeth (24) tijdens een stage in een weeshuis verliefd raakte op de Keniaanse Ronny (28) de ideale vakantiebestemming van Carolien Hijnekamp (51) uit Barneveld. Haar dochter woont er op het Keniaanse Platteland in de plaats Kisumu. ,,Ik had vooraf nog zo gezegd: niet verliefd worden'', zegt Carolien lachend.

Henk van IJken

Waar bent u dit jaar geweest? Mijn man en ik zijn dit jaar op vakantie geweest naar Kenia.

Waarom heeft u voor deze bestemming gekozen? Onze oudste dochter woont er samen met haar Keniaanse vriend in Kisumu, een plattelandsstad in Kenia. Erg leuk om dan daar je vakantie-adresje van te maken. Voor haar internationale studie met als afstudeerrichting Afrika is ze een aantal jaren geleden op stage gegaan in Kenia. Als kind zei al: 'Ik ga naar Afrika'. Zoiets zegt een kind wel meer, denk je dan nog als moeder, maar ik ben bij haar geweest en kan alleen maar zeggen dat ze er gewoon in die cultuur past. Ze heeft zich volledig aangepast, spreekt de plaatselijke taal, het Swahili, vloeiend en is relaxt. Ze is er als een vis in het water. En volgend jaar gaan ze trouwen.

Wat heeft op u de meeste indruk gemaakt? De gastvrijheid van de Kenianen. We werden overal hartelijk ontvangen. Iedereen was aardig en belangstellend. We verbleven in een gebied waar nauwelijks toeristen kwamen. In november ben ik er voor het eerst alleen naartoe gegaan, de tweede keer met mijn man in juni. Vooral die eerste keer was voor mij een cultuurshock. Je belandt in een volledig andere wereld. In het verkeer is het een chaos, alles krioelt door elkaar. Het gaat meestal goed. Iedereen leeft buiten. Ze zijn zeker niet rijk, maar lijden ook geen honger. De meesten werken twaalf uur per dag voor omgerekend zo'n 3 euro. Ze spreken allemaal, naast Swahili, Engels. De uitbundige kerkdiensten duren er van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. Ze zijn er heel vrolijk christelijk, alles wordt gevierd. Op het moment dat Rony en Elisabeth bekend maakten dat ze over een jaar zouden gaan trouwen kwam de bisschop langs om hen te zegenen.

Hoe ziet uw ideale vakantie eruit? Mijn ideale vakantie is een combinatie van nieuwe dingen ontdekken en relaxen bij de zee of het zwembad. De temperatuur is ideaal in Kenia. Rond juni, in de winter, is het 25 graden. In de zomer, zoals op het moment dat ik er in november was, was het 35 graden, met af en toe een enorme bui. In Kenia werden we overal hartelijk ontvangen. Van die vriendelijkheid kunnen we hier in Nederland nog veel leren.

Ik ga op vakantie en neem in ieder geval mee... Ik neem altijd veel te veel mee op vakantie. Mijn dochters lachen me altijd uit. Maar mijn telefoon en e-reader gaan zeker mee. Ik heb nog twee dochters, jonger dan Elisabeth. Zij zijn al net zo avontuurlijk. De middelste heeft een halfjaar in Peru en een halfjaar in Oslo gestudeerd. Terwijl de jongste op haar zestiende al een taalcursus in Engeland heeft gevolgd.

Hoe vaak kijkt u tijdens uw vakantie op uw telefoon? Ik kijk best vaak op mijn telefoon. Ik blijf graag een beetje in contact met het thuisfront. In Kenia heb je niet op veel plaatsen WiFi dus dan was het 's avonds even rustig door de berichtjes scrollen en wat foto's versturen naar de thuis blijvers.

Wat is uw favoriete vakantieland? Ik heb niet echt één favoriet land. Er zijn zoveel mooie bestemmingen. Ik hou erg van zon, zee en water dus dat moet er in ieder geval zijn.

Wat is uw mooiste vakantie tot nu toe? Dat is een moeilijke vraag. De vakanties naar Afrika staan hoog op het lijstje, maar ik heb ook goede herinneringen aan de vakanties met ons hele gezin in Italië.

Wat mist u het meest van thuis als op u vakantie bent? Mijn eigen badkamer en bed.

Wat is uw favoriete gerecht op vakantie? Ik vind het leuk om de gerechten uit de streek te eten. Maar het is ook heerlijk om een beetje met de scottelbraai te rommelen op de camping. In Kenia aten we op veel plekjes langs de weg, midden tussen de plaatselijke bevolking. Dat was een belevenis hoor. Je eet kip of geit van de barbecue. Dat kan je doen doordat je schoonzoon de juiste plekken kent. In het hotel kregen we eerst als ontbijt een complete warme maaltijd met kippenpoten, aardappelen en cassave. We hebben duidelijk gemaakt dat we alleen een omelet ook heerlijk zouden vinden, zo op de vroege ochtend.

Aan welke vakantie bewaart u slechte herinneringen? Onze vakantie in Frankrijk. We hadden de caravan verkocht en wilden eens luxe vakantie vieren. We huurden een villa met zwembad. Ik heb nog nooit zo'n vies huis gezien. Toen bleek dat onze jongste dochter onder de vlooienbeten zat hebben we onze koffers gepakt en zijn we vertrokken.

Aan welk type vakantie heeft u een hekel? Dat zou ik niet weten. Ik hou van avontuurlijk maar all inclusive vind ik ook niet verkeerd voor een weekje. Je zult ons niet snel vinden op een plek met massatoerisme