• VisitVeluwe

Mislukte Veluwe Express rijdt niet in 2019

BARNEVELD De proef met de Veluwe Express is mislukt. De bus verbond recreatieparken en toeristische trekpleisters met elkaar, waaronder deze zomer in de gemeente Barneveld. Deze keert volgend jaar zomer niet terug en er wordt nog onderzocht in welke vorm het project in 2020 terugkeert.  

Jannes Bijlsma

De VeluweAlliante, die de proef initieerde, had vooraf gerekend op 16.000 klanten. Dat bleek veel te optimistisch ingeschat; er maakten uiteindelijk slechts 2000 mensen gebruik van de toeristische bus. Het initiatief werd voor de zomer van 2017 opgezet, om recreatieparken in Hoenderloo te verbinden met attracties en de binnenstad van Apeldoorn. Daar kwamen toen nog 6000 reizigers op af, waarna de gemeenten Barneveld en Arnhem besloten aan te haken bij de proef. Barneveld stak 15.000 euro in het project. Ondanks dat het toeristische seizoen heel goed was voor de Veluwe, werd de Veluwe Express afgelopen zomer maar mondjesmaat gebruikt. 

Voorzitter Wilco de Jong van Go Barneveld had graag gezien dat de Veluwe Express een vervolg had gekregen, maar heeft begrip voor het besluit om te stoppen met de proef. ,,Hoe jammer ik het ook vind, want ik blijf het een goed idee vinden. Eigenlijk zou je zo'n project meerdere jaren moeten aanzien. Maar doorgaan zou eigenlijk idioot zijn geweest, gezien het matige gebruik deze zomer. We hebben het geprobeerd en het is niet gelukt." Het 'tropische' weer in juli en augustus ziet hij als de grootste factor waardoor het project uiteindelijk mislukte. ,,Voor de Veluwe zelf was het weer prima. De bezetting in de recreatieparken en hotels was top. Zeumeren heeft nog nooit zo'n topjaar gehad. Maar voor de Veluwe Express was het weer niet geschikt. In plaats van in de bus te stappen richting een leuke toeristische attractie, verkoos men het zwembad. Dat kun je natuurlijk goed begrijpen."

Volgens woordvoerder Ernst Jan Peters van de VeluweAlliantie heeft het mislukken van de proef niet te maken met het feit dat Barneveld aan het project werd toegevoegd. Naast het weer, ziet hij de korte periode tussen de promotie van het product en de start van het seizoen als één van de factoren waarom het niet is gelukt. Volgend jaar rijdt de bus niet en de organisatie laat voor 2020 onderzoeken of de Veluwe Express in een andere vorm een doorstart moet krijgen. ,,We denken dan niet alleen naar de bus, maar ook naar andere vormen van vervoer zoals de fiets of de scooter", zegt Peters. ,,Uitgangspunt daarin moet zijn dat we minder fossiele brandstoffen willen gebruiken. We zetten dus meer in op duurzaamheid. Daar gaan we onderzoek naar doen." Of Barneveld ook onderdeel wordt van de 'vernieuwde' Veluwe Express, durft Peters niet te zeggen. ,,Barneveld is één van de 21 gemeenten die bij ons als organisatie betrokken zijn en ook een heel betrokken gemeente. Maar niks is zeker op dit moment."