• Gedenktafel voor Romy, in een ruimte op de school in De Glind waar Romy leerlinge was.

    import

Moeder van Romy strijdt voor hogere straffen minderjarigen

DE GLIND/HOEVELAKEN Marion Nieuwburg, de moeder van Romy, het meisje van veertien dat twee jaar geleden werd gedood door een leeftijdgenoot toen ze vanuit haar school in De Glind naar huis fietste, strijdt voor zwaardere straffen in het jeugdstrafrecht. Zaterdag is ze hiervoor een online petitie gestart. Inmiddels hebben ruim 53.000 mensen deze petitie ondertekend.

Wouter van Dijk

Volgens de moeder van Romy zijn de straffen voor minderjarige daders momenteel veel te laag. Haar dochter overleed in juni 2017. Ze fietste vanuit De Glind, waar ze op school zat, richting huis, maar werd onderweg ter hoogte van Achterveld van haar fiets getrokken, seksueel misbruikt en gedood door een veertienjarige jongen uit Lunteren. De jongen dader kreeg één jaar jeugddetentie en jeugd-tbs, de maximale straf voor daders onder de zestien.

En dat is veel te weinig, vindt Nieuwburg. ,,Zo'n korte straf is een lachtertje. Het doet geen recht aan het leed dat ons is aangedaan. Ouders hebben levenslang. We vragen twee tot vijf jaar jeugddetentie, zodat de rechter hier gradaties in kan aanbrengen naar gelang de ernst van het delict'', schrijft de moeder van Romy op Facebook, om haar actie toe te lichten. ,,Nu heeft een rechter geen keus. In het huidige jeugdstrafrecht wordt geen onderscheid gemaakt tussen alleen verkrachting of verkrachting en moord. Voor beide geldt één jaar cq twee jaar.''

Ook de straffen voor jeugdige daders van zestien tot achttien jaar moeten tegen het licht, vindt Nieuwburg. Voor daders in die leeftijdsgroep zou het strafrecht voor volwassenen sneller toegepast moeten worden. 

Ook ouders van andere omgekomen kinderen ondersteunen de actie van Nieuwburg, zoals de ouders van het veertienjarige meisje Savannah Dekker uit Bunschoten. Ook zij werd in juni 2017 vermoord. De 17-jarige jongen die terechtstond voor de dood van Savannah kreeg twee jaar jeugddetentie en jeugd-tbs, de maximale straf voor iemand van die leeftijd.

,,Wij hebben er als ouders onze missie van gemaakt de duur van jeugddetentie omhoog te krijgen en we hopen dat iedereen in Nederland ons wil steunen bij deze missie.'' De lijst met handtekeningen wordt op een later moment overhandigd aan minister Sander Dekker.