• Gerwin van Luttikhuizen

De Belt in Wekerom: lichte verontreiniging met dalende trend

WEKEROM Bij de voormalige stortplaats De Belt in Wekerom zijn ingevolge het herstelplan verbeteringen aangebracht. De Edese gemeenteraad is er nog niet helemaal gerust op dat alle problemen daarmee uit de wereld zijn, bleek donderdagavond bij het vragenuur in de raadsvergadering. Thimo Harmsen (VVD) had er vragen over en ook SGP en GroenLinks lieten zich horen.

De Belt is open voor het publiek, maar klopt het dat het percolaatwater via drainage rechtstreeks de grond in gaat, wilden de raadsleden weten. En wordt het grondwater periodiek gemonsterd? Onder percolatie wordt de neerwaartse beweging van water in de onverzadigde zone van de bodem verstaan. Eerder is vastgesteld dat er al twintig jaar uitstroom van percolaatwater is. Op 35 tot 40 meter diepte werden ook zware metalen en milieuonveilige stoffen aangetroffen.

Wethouder Peter de Pater sprak van een lichte verontreiniging bij De Belt, met een dalende trend. ,,Het valt erg mee, het zit binnen de wettelijke grens. Volgens de provincie Gelderland is er geen sprake van een urgente situatie. En ja, het percolaatwater wordt rechtstreeks afgevoerd."