• Johanneke de Koning

Honderd mezenkasten als aanval tegen 'jeukrups'

BARNEVELD IVN Barneveld en het Geldersch Landschap gaan de komende tijd in Landgoed De Schaffelaar in Barneveld in totaal honderd mezenkasten ophangen. De nestkasten moeten het leefgebied voor de mezen fors verbeteren en daarmee overlast door de eikenprocessierups verminderen.

Wouter van Dijk

De mees is een natuurlijke vijand van de eikenprocessierups. ,,De hongerige mezenjongen zullen het aantal rupsen in de omgeving naar beneden brengen en dat zal de overlast die de rups veroorzaakt voor bezoekers in het landgoed en de omgeving naar beneden brengen, is de gedachte.

De nestkasten worden gemaakt van eikenhout uit de bossen van het Geldersch Landschap. De planken worden in de gemeentewerf op maat gezaagd, waarna cliënten van De Rozelaar de nestkasten in elkaar zetten.

Voor uitvoering van het project heeft Fonds 1845 een bijdrage van 7500 euro toegezegd, meldt de gemeente. Vanuit het Ontwikkelingsfonds Platteland wordt daar nu 650 euro voor bijgelegd.

De gemeente Barneveld kijkt nadrukkelijk naar mogelijkheden om vergelijkbare projecten met mezenkasten ook op andere plekken in de gemeente toe te passen, om zo de eikenprocessierups verder tegen te gaan.

Recent kondigde de gemeente al een set maatregelen aan om de almaar oprukkende eikenprocessierups verder te bestrijden. Zo worden dit voorjaar bomen preventief ingespoten met een biologisch bestrijdingsmiddel. Met bloemrijke bermen en stroken moeten daarnaast andere vijanden van de rups worden aangetrokken, zoals sluipwespen, vleermuizen en kevers.