Near East Ministry op zoek naar nieuwe directeur

VOORTHUIZEN 'Zicht op de bijzondere betekenis van Israël.' Dat is een belangrijke profieleis voor de vacature van directeur bij de Near East Ministry (NEM), gevestigd aan de Voorthuizerweg net buiten Voorthuizen. ,,Dát is wat ons uniek maakt. Een nieuwe directeur moet dit van harte onderschrijven en uitdragen", vertelt Susan van der Schulp namens de christelijke organisatie.

ONVERWACHT Na bijna vier jaar zwaaide Kees Jan Rodenburg in juni van dit jaar af als directeur van de NEM. In februari van dit jaar werd dit besluit, om ,,persoonlijke redenen" genomen, bekend. Voor het bestuur kwam zijn vertrek destijds onverwacht.

Van der Schulp benadrukt echter dat de directeur na een afbouwperiode ,,in goed overleg" is vertrokken. De vacante periode is vervolgens aangegrepen voor ,,bezinning", zegt ze. ,,Niet automatisch direct een vacature uit de kast trekken. Er is tijd genomen om na te denken en stil te staan. Wat hebben we nodig als organisatie? Welke koers zetten we in? Dat soort vragen."

De NEM is een Nederlandse christelijke organisatie die zich, naar eigen zeggen, inzet voor ontmoeting met Israël en de Arabische volken. De organisatie zendt daartoe 'diaconale werkers' uit naar het Midden-Oosten en biedt cursussen en bezinningsweken aan. De achterban telt circa vierhonderd vrijwilligers en twintig gebedsgroepen.

Een nieuwe directeur moet theologisch geschoold zijn. Voormalig directeur Rodenburg is predikant in de Protestantse Kerk Nederland (PKN). Zijn opvolger moet in elk geval in het bezit zijn van een hbo-diploma. In de vacaturetekst komen verder zaken naar voren als 'een levend geloof in de Here Jezus Christus' en 'de visie van de NEM verwoorden in woord en geschrift'. De vacature, waarbij kandidaten kunnen reageren tot dinsdag 23 november, wordt breed uitgezet in Nederland.

Per 1 januari 2016 hoopt de NEM een nieuwe directeur aan te kunnen stellen.