• Wim van Drie
  • Wim van Drie

'Niet op vakantie zonder mondharmonica's'

BARNEVELD Een luie strandvakantie in een warm oord, of toch liever een actieve vakantie in de ruige natuur? Wekelijks vragen we Barnevelders naar hun mooiste, indrukwekkendste, of juist minder goede vakantie-ervaringen. Van een stedentrip naar New York tot een fietsvakantie in Terschelling: alles komt voorbij. Deze keer de vakantie van Barnevelder Wim van Drie (72), die onder meer actief is bij shantykoor Het Roer Om als zanger en mondharmonicaspeler. Samen met zijn vrouw maakte hij in juni een reis door Scandinavië.

Welke landen heeft u bezocht?

Met de camper zijn we via Duitsland, Denemarken en Zweden naar Noorwegen gereden. Zo zijn we uiteindelijk vijf weken weggeweest en hebben we bijna 5.000 kilometer gereden. Mijn vrouw Rikje en ik kamperen al heel lang, sinds de jaren '70. Voorheen gingen we altijd met de caravan, maar in 2013 kochten we een camper. Via de Nederlandse Camperclub kwamen we in het bezit van deze route door Scandinavië, inclusief een gids met de bezienswaardigheden en activiteiten die je tijdens de reis kunt ondernemen en verschillende campings die je onderweg tegenkomt.

 

Welke bezienswaardigheden maakten het meest indruk?

In Noorwegen zijn we over de Trollstigen gereden, een bergweg vol haarspeldbochten. We hebben in dat land ook veel mooie natuur gezien, zoals fjorden en prachtige watervallen. Op vakantie genieten we het meest van de natuur, meer nog dan van musea of andere culturele bezienswaardigheden. Zo hebben we ook het nationale park Hardangervidda in Noorwegen bezocht. Dat is de grootste hoogvlakte van Europa; zo groot als Utrecht en op zo'n 1200 meter hoogte. Op het hoogste stuk hadden we een prachtig uitzicht. Daar lag zelfs sneeuw, terwijl de vakantiegangers in het dal in hun bikini zaten.

 

Wat was uw mooiste vakantie tot nu toe?

Mijn vrouw en ik houden enorm van reizen. We zijn in ontzettend veel landen geweest en hebben bijna elk werelddeel bezocht. Canada, Indonesië, Maleisië, Australië, Thailand, de Dominicaanse Republiek, Egypte, Kaapverdië, de VS: een greep uit de landen waar we zoal zijn geweest, net als bijna alle landen van Europa. De ene keer gingen we met de caravan of later de camper en de andere keer met het vliegtuig. Voor mij was het hoogtepunt toch wel Zuid-Afrika. De natuur daar is heel mooi, met alle wilde dieren die we gezien hebben. Daarbij hebben we in Zuid-Afrika erg genoten van de cultuur en de vriendelijke mensen. Het liefst verblijven we tijdens onze verre reizen in een eenvoudig guesthouse, waar je direct contact hebt met de plaatselijke bewoners. Met hen op pad gaan en de cultuur leren kennen, verkiezen we vaak boven een luxe appartement of hotel.

 

Gaat u altijd voor de actieve vakanties?

Als we ergens binnen Europa op vakantie gaan, maken we graag fietstochten. Zo hebben we ook in Denemarken door de natuur gefietst. We bezoeken steden en bekijken kerken en andere mooie gebouwen. Als we in Azië zijn trekken we vaak twee of drie weken rond, waarna we er soms een weekje strandvakantie aan vast plakken om ook nog wat te relaxen. Toch zien we het liefst zoveel mogelijk van een land als we op reis zijn.

 

Wat neemt u in ieder geval mee als u op vakantie gaat?

Ik neem altijd een paar mondharmonica's mee, ook al vind ik niet altijd de gelegenheid om erop te spelen. Soms lukt het wel, zoals een avond in Bali. Een plaatselijk bandje trad op in een restaurant. Ik probeerde met mijn mondharmonica de nummers te volgen, waarop ze vroegen of ik mee kwam spelen. Dat was erg leuk en spontaan. Verder hebben we altijd iets te lezen bij ons; een E-reader en wat tijdschriften.

 

De vakantie is voor u pas echt begonnen als..

Het moment dat ik de deur uitstap. We houden ervan om op het laatste moment pas te bedenken waar we heen gaan. Soms weten we zelfs de avond van tevoren nog niet of we drie weken naar Zuid-Frankrijk gaan of toch naar Oost-Duitsland. Zo is de vakantie telkens verrassend, al zijn we op deze manier ook wel onvoorbereid. Gelukkig kun je onderweg makkelijk opzoeken wat ergens te beleven valt. Daarbij loop je wel het risico dat je mooie dingen over het hoofd ziet. Dankzij de route van de Nederlandse Camperclub waren we op onze reis door Scandinavië wel heel goed voorbereid. Het beviel ons best goed om een keer op deze manier op reis te gaan. Na de zomer gaan we op familiebezoek naar Long Island in New York, waar we al een paar keer zijn geweest. Dan neemt de familie ons op sleeptouw.

Label:

vakantie