• Het huidige pand op de hoek Raadhuisplein/Nairacstraat.

    Wouter van Dijk
  • Boxxis Architecten
  • Boxxis Architecten
  • Boxxis Architecten
  • Boxxis Architecten

Nieuw luxe restaurant in Barneveld

BARNEVELD Barneveld krijgt er voor eind van dit jaar een nieuw restaurant bij. In het oude pand van ProComm Partners op de hoek Raadhuisplein/Nairacstraat, start een exploitant die zich nu nog niet bekend wil maken met een luxe restaurant en eetcafé.

Wouter van Dijk

Dat meldt horeca-ondernemer Arjan van de Pol, die het gebouw heeft gekocht om het te verhuren voor horeca. ,,Ik heb nu een huurovereenkomst met een exploitant die hier graag aan de slag wil, maar op dit moment nog niet met zijn plannen naar buiten wil. Ik kan wel zeggen dat hij erg enthousiast is over de plek.´´

PRACHTIG GEBOUW Het monumentale pand, direct tegenover restaurant BAS, leent zich er volgens Van de Pol dan ook prima voor. ,,Het is een prachtig oud gebouw, dat we ook graag intact houden.´´ Aan de buitenkant van het gebouw vindt vooral renovatie plaats van voegwerk, houtwerk en schilderwerk. ,,Om het pand heen is voldoende ruimte voor een aan te bouwen serre en terras. Binnen is het pand ook groot genoeg voor het restaurant en een ruime keuken.´´

LEVENDIGHEID De locatie is volgens de ondernemer ook perfect. ,,Ik denk dat dit wel één van de mooiste plekjes in het centrum is voor een restaurant. Zo vlakbij het gemeentehuis is het een in het oog springende locatie. Een restaurant op deze plek zorgt voor wat meer levendigheid aan het Raadhuisplein, dat is ook voor de andere horecagelegenheden in de directe omgeving goed.´´ Meer in het algemeen is er in Barneveld voldoende ruimte voor extra horeca, vindt Van de Pol. ,,Kijk bijvoorbeeld naar Nijkerk, met ongeveer evenveel inwoners, maar waar volgens mij dubbel zoveel restaurants en eetcafés te vinden zijn als in Barneveld. En zelfs in het kleinere Voorthuizen is er meer te doen. Barneveld loopt wat dat betreft echt achter.´´

Architectenbureau Boxxis uit Barneveld heeft inmiddels de eerste schetsen van het nieuwe restaurant gemaakt, met daarop restaurantnaam Mayor. ,,Het renovatiewerk moet het pand vooral nieuw elan geven´´, zegt architect Wijnand Thomassen. ,,Tegen de zijgevel komt een nieuwe entree, gecombineerd met een transparante serre. Hierdoor is het pand toegankelijker en herkenbaarder voor publiek. Door hier ook de bar in onder te brengen, wordt dit het hart van de zaak. De serre ligt precies tussen de buitenterrassen en de zitplaatsen binnen.´´

CONTRAST Juist de combinatie van het monumentale pand en een moderne glazen serre, maakt het ontwerp sterk, vervolgt Thomassen. ,,Dat contrast werkt versterkend, zonder dat we afbreuk doen aan het historische karakter. De tekeningen liggen inmiddels bij de monumentencommissie, die zich hierover nog moet buigen. Ik verwacht dat we hier wel uitkomen.´´

OKTOBER De exploitant zal binnenkort naar buiten treden met zijn plannen in het voormalige pand van ProComm, denkt Van de Pol. ,,Globaal is zijn planning om in oktober of november het restaurant te kunnen openen, maar dat hangt ook af van de nog te doorlopen gemeentelijke procedures. Aanvragen zijn inmiddels ingediend.´´

ProComm verhuisde onlangs naar een nieuwe locatie aan de Hanzeweg op bedrijventerrein Harselaar. Het bedrijf groeide uit zijn jasje in het pand aan het Raadhuisplein. Bovendien wilde het bedrijf dichterbij de doelgroep, het bedrijfsleven, zitten.