• Het plangebied van de deelwijk Woudse Erven in De Burgt

    Gemeente Barneveld

131 nieuwe woningen in Barneveldse wijk De Burgt

BARNEVELD Na een jarenlange aanloop heeft de gemeente Barneveld de plannen klaar voor Woudse Erven, de nieuwe deelwijk van De Burgt. Ten zuiden van de Nederwoudseweg worden 131 woningen gebouwd. Gehoopt wordt dat de bouw begin volgend jaar kan starten.

Jannes Bijlsma

Donderdag 5 maart houdt de gemeente een inloopbijeenkomst over de nieuwe deelwijk in het Van Lodensteincollege. De gemeente hoopt dat de bouw begin volgend jaar kan starten. De bouwplannen voor Woudse Erven worden nog tot in detail uitgewerkt en de start van de verkoop wordt ook binnenkort bekendgemaakt. Duidelijk is al wel dat Woudse Erven, zo meldt de gemeente Barneveld, een 'gevarieerd aanbod' van woningen kent. De meeste van de 131 huizen die er gepland zijn, 45 om precies te zijn, behoren tot het duurdere segment, met prijzen boven de drie ton. Eenzelfde hoeveelheid woningen behoort tot de sociale categorie (tot twee ton), waaronder 29 huur- en 16 koophuizen. Verder worden 26 koopwoningen als 'middelduur hoog' bestempeld (260.000-300.000 euro) en 15 huizen als 'middelduur laag' (200.000-260.000 euro).

AARDGASLOOS Zoals tegenwoordig bij vrijwel elke nieuwbouwwijk, staat 'duurzaamheid' voorop bij de Woudse Erven. De woningen worden bijna-energieneutraal gebouwd, volgens de eisen zoals die per 1 juli 2020 gelden voor alle nieuwbouwprojecten in Nederland. Ook worden er geen aardgasleidingen aangelegd. 

Deelwijk Woudse Erven is het noordelijk deel van het gebied dan aan de noordkant door de Nederwoudseweg en aan de zuidkant door de Scherpenzeelseweg wordt begrensd. De Burgemeester Van Diepeningenlaan zal de oostkant van de wijk aansluiten op het Barneveldse wegennet en wordt hiervoor doorgetrokken. Aan de westzijde wordt het verkeer aangesloten op de Nederwoudseweg. Hierdoor krijgen ook de huidige bewoners van deelwijk Eilanden-West via Woudse Erven een betere aansluiting op de Van Diepeningenlaan.

De Nederwoudseweg krijgt, voorbij de ds. Fraanjeschool, een nieuwe aansluiting op de doorgetrokken Van Diepeningenlaan. Ter hoogte van deelwijk Burgthoven wordt de Nederwoudseweg voor een klein deel als straat ingericht, waarna het richting de school De Burgthof overgaat in een fietsverbinding.

Over de invulling van het gebied ten zuiden van Woudse Erven, dat doorloopt tot aan de Scherpenzeelseweg, kan de gemeente nog niets zeggen. De gemeente is nog in overleg met grondeigenaren in dit gebied. Duidelijk is wel dat hier onder meer de nieuwbouw van bouwmarkt Gamma moet komen.

DIRECTIEWISSELING Al in april 2017 kondigde de gemeente Barneveld de deelwijk Woudse Erven aan. De ontwikkeling liep echter vertraging op, omdat een deel van de gronden in De Burgt nog niet in gemeentelijk eigendom waren. Hierdoor kon de Van Diepeningenlaan niet worden doorgetrokken en had men moeite om de waterhuishouding goed te regelen. Dit alles kostte meer tijd dan voorzien. Het project stond op de politieke agenda van afgelopen november, maar de behandeling werd uitgesteld. Dit had onder meer te maken met een directiewisseling binnen projectontwikkelaar CV De Burgt, waarin de gemeente samenwerkt met bouwbedrijf Van de Mheen en weg- en waterbouwer Vink. De laatste onderhandelingen met een grondeigenaar zijn kort geleden afgerond, waardoor de gemeente het plan nu kan aankondigen.

De plannen voor Woudse Erven worden donderdagavond 5 maart gepresenteerd. Het bestemmingsplan is vervolgens in te zien tussen 6 en 19 maart, op het gemeentehuis en online.