• Jannes Bijlsma

Nieuwe manier afvalinzameling start maandag

BARNEVELD Nu de nieuwe grijs-oranje kliko's voor plastic, metaal en drankkartons in de gemeente Barneveld zijn uitgedeeld, kan het nieuwe afvalbeleid in deze gemeente van start gaan.

Wouter van Dijk

Vanaf maandag gelden daarom de nieuwe regels, nieuwe routes én nieuwe ophaaldagen. Uitgangspunt van het nieuwe afvalregime is dat de grijze kliko voor restafval voortaan nog eens in de vier weken geleegd wordt. De oranje kliko voor PMD-afval kan eens in de twee weken aan de weg. Hetzelfde geldt voor het GFT-afval in de groene kliko. Voor oud papier (blauwe kliko) blijft de frequentie van eens in de vier weken van kracht.

De gemeenteraad ging eerder akkoord met het nieuwe afvalbeleid, met als achterliggende gedachte dat door meer PMD apart in te zamelen het landelijke streefdoel van 75 procent gescheiden afval dichterbij komt. Vanaf 1 maart volgend jaar kunnen inwoners een container omruilen voor een kleinere of een kliko inleveren. Voor wat betreft luierafval heeft de gemeente op tien plekken bij peuterspeelzalen in Barneveld, Voorthuizen, Garderen, Kootwijkerbroek, Stroe en Zwartebroek.

Door de wijzigingen in het inzamelschema, wijzigen vanaf komende week voor veel adressen de vaste ophaaldagen. Een actueel overzicht per adres is nu te downloaden via www.mijnafvalwijzer.nl