• Lotta Blokker

Nog even geduld voor Moluks monument

BARNEVELD Het nieuwe Molukse monument dat in Barneveld komt te staan is bijna af, meldt de Amsterdamse kunstenaar Lotta Blokker. Toch moet Barneveld nog even geduld hebben voor de officiële onthulling. ,,Nog deze maand gaat het beeld naar de gieterij. Daarna duurt het nog zo'n vijf maanden voordat het écht helemaal af is'', aldus Blokker. Naar verwachting wordt haar beeld in het voorjaar onthuld.

Dat is iets later dan eerder gedacht. Eerder dit jaar was nog de verwachting dat het beeld nog voor eind dit jaar op zijn plek zou komen te staan. Die plek is overigens wel al vastgesteld: naast de Oude Kerk aan de Langstraat, tegenover de winkel Romeyn Kids. Die locatie is gekozen omdat het beeld daarmee opvalt in het winkelcentrum.

Het bronzen kunstwerk beeldt een levensgroot familieportret uit en moet het verhaal vertellen van de verschillende generaties Molukkers in Nederland sinds 1951. Bij het monument komt ook een plaquette met daarop een tekst met uitleg over de komst van de Molukkers naar Nederland en specifiek ook naar Barneveld.