• Rinus van Denderen
  • Rinus van Denderen
  • Pauw Media
  • Brand Overeen met Willem Meuleman en burgmeester Bolsius tijdens het uitreiken van de Sint Jorispenning.

    Nico Brons

Oeuvreprijs en Jorispenning voor Barneveldse fotograaf Brand Overeem

BARNEVELD De Barneveldse fotograaf Brand Overeem (70) heeft woensdag de eerste oeuvreprijs van Met Het Oog op Amersfoort gewonnen.

Hij kreeg de Govaert-award uit handen van mede-samensteller Willem Meuleman tijdens de presentatie van vier nieuwe uitgaven van Met het Oog op Amersfoort in de Mariënhof. Overeem ontving de award, een bronzen beeld van kunstenaar Ton Mooy, voor zijn verdienste voor de fotografie in Amersfoort en de regio gedurende bijna een halve eeuw. Als fotograaf van de Amersfoortse Courant, Veluws Dagblad en Utrechts Nieuwsblad werkte hij 37 jaar in de regio.

Eind jaren zestig trad hij in dienst van de Amersfoortse Courant, om er pas na 37 jaren afscheid te nemen. In die tijd maakte hij duizenden bijzondere opnames van Amersfoort en de regio en vooral van de mensen die er wonen. ,,Hij zag in dat veel vertrouwde beelden verdwenen en legde ze op een prachtige manier vast voor het nageslacht.´´

SINT JORISPENNING Overeem kreeg daarnaast de Sint-Jorispenning van burgemeester Lucas Bolsius. ,,Met de productie van de boekenreeks 'De Verloren Jaren' werd het historisch belang van het werk van Brand Overeem meer dan zichtbaar. Zijn foto's en portretten hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan het vastleggen van de geschiedenis van de regio Amersfoort´´, aldus Bolsius.