• Donkersgoed Multimedia

Omgekomen Puttenaar wilde te hulp schieten

PUTTEN De 55-jarige Bert Besselsen uit Putten is zaterdag omgekomen toen hij mensen met wie hij op studiereis was te hulp wilde schieten. Dominee Werner Gugler raakte gewond maar kon zich later bij het reisgezelschap voegen dat inmiddels terug is in Putten.

Wijnand Kooijmans

Een groep mensen uit de Andreaskerk was anderhalve week op reis naar Israël en Jordanië. Op de één-na-laatste dag is de groep gaan zwemmen op het Hof Metzitzim strand bij Tel Aviv, een druk bezocht openbaar strand bij het hotel waar de Puttenaren verbleven. Op enig moment kwamen, zo zegt de Andreaskerk, enkelen uit de groep in nood vanwege een sterke stroming. De mensen schoten daarbij elkaar te hulp. In de ontstane chaotische situatie is, zo zegt de Hervormde kerkgemeenschap, helaas Bert Besselsen omgekomen Volgens de kerk zijn in geen geval kinderen de oorzaak van het overlijden van Besselsen. 

Besselsen en de tegen de rotsen geslagen predikant werden met scooters uit het water gehaald. Op het strand bleek Besselsen geen hartslag meer te hebben. Pogingen hem te reanimeren bleken tevergeefs. De Puttenaar werd nog wel overgebracht naar het ziekenhuis in Tel Aviv maar daar moest worden geconstateerd dat de Puttenaar was overleden.

AANGESLAGEN Besselsen werd op de reis vergezeld door zijn echtgenote. Ze hadden speciaal gespaard voor deze reis vanwege hun 30-jarig huwelijk. De dood van Besselsen leidt tot grote verslagenheid in Putten. In de Andreaskerk werd zondagavond een dienst gehouden waarin werd stilgestaan bij het drama dat de Hervormde geloofsgemeenschap heeft getroffen. In de dienst zou aanvankelijk een gastpredikant voorgaan.

In verband met het overlijden werd de dienst echter geleid door dominee Reinoud Koning, de tweede predikant van de Puttense gemeente. Door veel mensen werden kaarsjes opgestoken waar er ook de nodige tranen vloeiden. Het meeleven met de familie van Besselsen is groot. Eerder op de dag was tijdens de kerkdienst al een minuut stilte gehouden in verband met het overlijden van de Puttenaar.

BLOEMEN Tijdens de avonddienst staan er normaal geen bloemen in de kerk. Ditmaal wel, het blijkt te gaan om een teken van medeleven van de Vrijgemaakte kerk in Putten. Na de dienst werd een bijeenkomst gehouden in het kerkelijk centrum 't Voorhuys van de Andreaskerk.

Dominee Koning gaf aan dat het niet wijs zou zijn een avonddienst te laten houden door een gastpredikant over Israël. Maar in plaats daarvoor te kiezen voor een aangepaste avonddienst. Hierin ging hij in op het feit dat er momenten van Hosanna zijn maar ook momenten waarvoor bijna geen woorden zijn te vinden en je de stilte zoekt. Hij sprak van een diepte waar men samen doorheen moet.  Hij sprak van een groep die een fijne vakantie samen beleefde maar nu verslagen terug keren.

De Andreaskerk wil, in overleg met de betrokkenen geen verdere informatie verstrekken.