• Freek Wolff
  • Freek Wolff
  • Freek Wolff
  • Freek Wolff
  • Freek Wolff
  • Freek Wolff
  • Freek Wolff
  • Freek Wolff

Onderwijsrobot geeft les aan Lunterse leerlingen (video)

LUNTEREN Eddy is de naam van de robot die op basisschool De Triangel in Lunteren les geeft aan leerlingen. Deze werd woensdag bekendgemaakt, waar alle makers, betrokkenen, leerlingen en de Edese wethouder Johan Weijland getuige van waren.

Freek Wolff

De Lunterse school had hiermee de wedstrijd gewonnen om de internationale naam te bedenken. ,,Het belangrijkste is dat een school goede leerkrachten heeft, maar er worden ook steeds betere leermiddelen ontwikkeld. Na de computer en de ipad hebben we nu dan de onderwijsrobot", legde schooldirecteur Klazien van der Vlist uit.

De robot werd in drie jaar tijd ontwikkeld, samen met Hogeschool de Kempel (opleiding voor leerkrachten) en de Rolf Groep (materialen en kennis), terwijl in een platform ook geïnvesteerd werd door vijf andere basisscholen. ,,Nu is het een groot succes geworden."

'Je zult eens zien wat ik allemaal kan. Over een paar minuten weten jullie wat mijn naam is', vertelde Eddy zelf, terwijl hij even ging staan. ,,We hebben er geen subsidie voor nodig gehad. Uniek is dat scholen nu zelf aan de slag kunnen en op een website zelf inhoud toe kunnen voegen voor eigen lessen. Het krijgt inmiddels nationaal en zelfs internationaal aandacht", aldus een woordvoerder van de makers.

De wethouder wees erop dat De Telegraaf inmiddels ook uitvoerig had geschreven over de robot in Lunteren. Weijland ontdekte dat veel kinderen al les hadden gehad van Eddy, maar dat de robot nooit straf geeft. ,,Ouders vragen zich af of deze robot niet te mechanisch en onpersoonlijk is om les te geven, maar ik merk dat de robot juist een enorme hulp kan zijn. De kracht zit hem in de individuele benadering. Dit innovatieve project laat zien dat deze school een zeer gemotiveerd team heeft."

Na muzikale intermezzo's werd in een robotgetinte dansshow de naam Eddy bekend gemaakt. Daarna konden aanwezigen in de lokalen zelf zien hoe kinderen van de robot les krijgen. Eén Eddy kost 10.000 euro, inclusief software en opleiding.

,,Door de sensoren kan de robot interactief met leerlingen werken. Hij stelt vragen en als antwoord kan een leerling bijvoorbeeld een goed plaatje laten zien. Er zit namelijk een webcam op het hoofd van de robot, waar de processor in zit met de harde schijf. Deze is via wifi verbonden met het internet. Er zitten programma's in die gemaakt zijn op de website", aldus een woordvoerder van de makers.

Hij toont op de website waar leerkrachten zelf vragen en antwoorden in kunnen vullen en illustraties toe kunnen voegen. ,,De robot vertelt, stelt vragen, kijkt of de antwoorden goed zijn en zegt 'goed gedaan' of 'dit is onjuist'. Je kunt acties invoeren, pauzes inlassen, variaties inbouwen, bewegingen toevoegen, de stem veranderen en hem Engels laten spreken. In het menu kun je bruggetjes maken naar andere activiteiten. Dat kunnen leerkrachten allemaal zelf maken."

Het gaat om een zogenoemde humanoïde robot. ,,Het mensachtige uiterlijk en gedrag leiden ertoe dat kinderen door de robot gefascineerd raken en intrinsiek gemotiveerd zijn om door interactie met de robot te leren. Dit is een belangrijke succesfactor in het onderwijs. De robot kan verschillende rollen vervullen bij de ondersteuning van het leren van kinderen."