• Voorthuizen: Echtpaar Doppenberg-Hols 60 jaar getrouwd

    Henk Hutten

'Op Koningsdag vierden we ons jubileum'

VOORTHUIZEN Gerrit en Geurtje Doppenberg-Hols wonen alweer tien jaar in een aanleunwoning aan de Van den Berglaan in Voorthuizen met een mooi uitzicht op park Molenveen. ,,We wonen hier erg naar ons zin en met mijn scootmobiel kan ik zelf nog de boodschappen doen in het winkelcentrum van Voorthuizen'', zegt Geurtje (81).

Gerrit (83) is geboren in Barneveld op een boerderijtje aan de Oude Nijkerkerweg: ,,Toen ik 12 jaar was, nam mijn vader me mee om rogge te gaan binden. Daarmee had ik ook direct mijn laatste schooldag gehad. We waren thuis met elf broers en zussen, dus mijn ouders konden de centen die ik verdiende best gebruiken. Ik ben wat werk bij boerenbedrijven gaan doen en kwam daarna als metselaar bij de Barneveldse aannemer Jan Kuit te werken. Na verloop van tijd ging ik bij de Moba in de spuiterij voor allerlei machines werken. Rond mijn vijftigste jaar kreeg ik zoveel gezondheidsklachten dat ik werd afgekeurd om nog langer verder te werken."

Veel hobby's had Gerrit niet en zijn wereld werd beperkt tot thuis zitten.

APPEL Op een mooi stukje Nijkerk in Appel is Geurtje geboren op de boerderij van haar ouders die in 't Woud stond. ,,Een rustige en stille omgeving was dat, waar niet veel te beleven was. Ik bezocht de lagere school in Appel en ben toen ik daar af kwam direct aan het werk gegaan op de boerderij met koeien, varkens en een paar kippenhokken. Ik kom uit een gezin met tien kinderen. Er was veel werk te doen op de boerderij, dat voor een groot deel door mijn broer Gerard en mij werd gedaan. Het was werken en nog eens werken en als ik weg wilde, moest ik dat stiekem doen. Toen ik eens uit was in Voorthuizen, kwam Gerrit op een fiets met massieve banden mij achterop. Hij had belangstelling voor mij en ik vond hem ook aardig, dus na een jaartje verkering zijn we getrouwd. Er waren weinig woningen beschikbaar. We zijn ingetrokken bij mijn schoonouders aan de Oude Nijkerkerweg in Barneveld, waar ook onze eerste twee kinderen werden geboren."

Zoon Gert-Jan bevestigt dat: ,,De laatste drie kinderen zijn in Terschuur geboren, waar we eerst in de Van de Bleekstraat woonden. Toen dat te klein werd, verhuisden mijn ouders naar de Van de Borstraat." Toen de kinderen uit huis waren kreeg het echtpaar een woning aan de Kampstraat. Geurtje: ,,Na vijf jaar konden we de aanleunwoning in de Van den Berglaan krijgen.''

KERSTKAARSEN ,,We kregen behalve Gert-Jan ook nog vier dochters. We kregen veertien kleinkinderen, van wie een kleindochter van bijna twee jaar door een noodlottig ongeval op een boerderij om het leven kwam. Verder kregen we ook nog eens dertien achterkleinkinderen. Op Koningsdag hebben we onze bruiloft gevierd." Doordat ook Geurtje gezondheidsklachten kreeg - suikerziekte en reuma - heeft ze bij het huishouden hulp van de thuiszorg. ,,Door bezuiniging is dat helaas teruggebracht van drie naar twee uur per week. Hobby's hebben we niet. Wel heb ik drie kasten verzameld met honderden kaarsen. Allemaal kerstmannetjes, dus het is hier altijd vrolijk in huis", zegt Geurtje.