• Wouter van Dijk

Opinie: ´Wees zuinig op Vink´

Na het lezen van de berichten over en het zien van het tv-programma 'Zembla', wat meent de goede naam van het Barneveldse bedrijf 'Vink' te grabbel moeten gooien, moest ik terugdenken aan 'De Ombudsman'. Dat tv-programma, dat aan het begin van de jaren zeventig werd gepresenteerd door Marcel van Dam, maakte indruk met een Exota-fles, die spontaan leek te ontploffen. Zo werd een goedlopend bedrijf kapot gemaakt.

Het zogenaamd vervuilde zand bleek na gedegen onderzoek door gerenommeerde en duur betaalde externe partijen gewoon schoon en te liggen op de plekken die Vink in een eerder stadium al had aangegeven.

Dan het gezeur over de te recyclen grasmatten, afkomstig van voetbal- en hockeyvelden, zo schoon dat onze kinderen er gewoon op mochten spelen! Helaas, het spul bleek niet onverslijtbaar en dient dus af en toe vervangen te worden. Sommige delen van de velden zijn door geringe slijtage gewoon herbruikbaar voor particulieren, aangezien de meeste slijtage meestal rond middenstip en doelen is… Vink heeft op eigen kosten een lijn opgezet waar dat afgeschreven kunstgras verantwoord en werelds gezien op het hoogste niveau gerecycled wordt. Vink heeft wat voorraad, mede doordat een collega recycler er mee stopte. Het gaat hier om niet niet vervuilde rollen kunstgrasmat, die op een stuk eigen grond gestapeld liggen. Niks mis mee, gewoon werkvoorraad; het spul moet wel doordraaien!

Gemeente en provincie menen helaas zelfbedachte regeltjes te moeten handhaven. Lieden die er zitten, betaald door ons, om probleempjes op te lossen, dit ter dienste van de belasting betalende gemeenschap, waar ook de bedrijven toe behoren. Nu moet het rondwegzand weer extra gecontroleerd worden door een onderzoeksbureau; provincie en het ook door ons betaalde Structon betalen het samen; wel met van ons afgenomen geld...

Wees zuinig op onze Vink!

Wat schetst m'n verbazing? Zembla maakt ´reclame´ voor een Deens recyclingbedrijf wat zich hier in Nederland wil vestigen; om kunstgrasmatten te recyclen…

Hendrik Morren

Barneveld

Label:

Zandcrisis