• Trotse gezichten bij de allereerste zaterdageditie van de Barneveldse Krant, die op zaterdag 8 jan 1985 verschijnt.

    Jan Pit

Opinie: 'Als de krant niet meer verschijnt, wordt het pas echt stil op straat'

We werden afgelopen weekend niet alleen opgeschrikt door een NL Alert om vooral 1,5 meter afstand te houden, maar in Barneveld en wijde omstreken werden we ook geconfronteerd met een BK Alert! Ons aller lijfblad, de Barneveldse Krant, dreigt ten onder te gaan door het coronavirus. Door wegvallende advertentie-inkomsten komt de BDU, uitgever van vele lokale kranten, met veel andere bedrijven in ons land in liquiditeitsproblemen. En daarmee staat ook de toekomst van het Kleinste – maar ook strijdbaarste – Dagblad van Nederland op het spel.

Hebben we net een beetje afscheid genomen van de zandcrisis, krijgen we een nieuwscrisis!

Een leven op de Veluwe zonder Barneveldse Krant lijkt onbestaanbaar, maar in deze woelige tijden is niets meer onmogelijk.

Ons lokale nieuws, zes dagen in de week, bijeen verzameld door tientallen journalisten/freelancers en bij u thuis afgeleverd in een handzaam formaat door honderden bezorgers, we staan er als lezers nooit bij stil, maar er gaat heel veel werk vooraf aan het moment dat de krant in uw brievenbus glijdt. Dat ene moment per dag, dat laat zich het beste vergelijken met het ‘touwtje uit de brievenbus…’ van Jan Terlouw. Een moment, zes dagen per week, van vertrouwdheid en nieuwsgierigheid, een moment waar zeer veel lezers naar uitkijken. Zeker in deze dagen, nu we aan huis gekluisterd zijn.

NUCHTER BOERENVERSTAND Nou is een nieuwscrisis vooralsnog geen echte crisis en al helemaal geen virus waar voor we bang voor hoeven te zijn. Maar het BK Alert komt wel precies op tijd. En heel anders dan bij het coronavirus kunnen we van afstand en dan wordt er niet op een metertje gekeken, toch heel dicht bij elkaar blijven en zelfs nader tot elkaar komen. Daar hoeven we geen virologen, microbiologen en epidemiologen voor op te trommelen, want we kunnen volstaan met nuchter boerenverstand en daarvan zijn we, me dunkt, ruim voorzien in onze contreien!

Want als de Barneveldse Krant lockdown gaat qua – lokale - nieuwsvoorziening, dan wordt het pas echt stil op straat. Dan weten we niets meer van elkaar, dan lezen we niks meer over elkaar. Dan vallen zelfs de windmolens stil en ze staan er nog niet eens…

STRIJDMAKKERS Daarom een hart onder de riem voor al mijn (oud)collega’s: mijn journalistieke strijdmakkers. Want dat zijn het! Stuk voor stuk! Zelfs die Roest met zijn Zevensprongetjes. Zonder zijn stukjes staan we straks op zaterdagmorgen op zonder een glimlach…

Het zijn, zoals gezegd, bijzondere tijden, maar er ligt nog veel meer bijzonders in het verschiet. Goed nieuws zelfs, als we in actie komen! Een feestelijk jubileumjaar van de Barneveldse Krant, want Ons Lijfblad bestaat op 1 oktober 2021 precies 150 jaar. Waarom ik dat weet? Op 1 oktober 1971, mijn eerste werkdag, beleefde ik als jong broekie, dat heette toen nog leerling-journalist – van content hadden wij nog geen weet, bij de Barneveldse Krant het 100-jarig jubileum. Een geweldig feest in het Concertgebouw, om nooit meer te vergeten. Ik was die eerste oktober 1971 nog zo naïef, dat ik alle dagen nadien ook op een feestje rekende. Ja, een journalistiek feestje werd het wel, maar het was verder gewoon keihard werken hoor.

150-JARIG JUBILEUM In 2021 kunnen we weer een feestje vieren, de Barneveldse Krant en ondergetekende: ons lijfblad bestaat 150 jaar en ik schrijf al 50 jaar stukkies. En dat wil ik graag blijven doen, of u het leuk vindt of niet. Zo eigenwijs blijf ik natuurlijk wel. Minstens tot 2021! Dat feestje, dat zou ik niet willen missen als ik u was beste lezer, het liefst als abonnee natuurlijk en niet als meelezer! Hintje!

Om af te sluiten in deze donkere journalistieke dagen: als er al een standbeeld bij moet komen in onze gemeente (en vooruit, het mag ook in Voorthuizen staan…), dan voor onze LOKALE JOURNAILLE, onze onverschrokken en onvermoeibare Lodewijken en Lodewijntjes.

LODEWIJK En dat kan zo geregeld worden, het geld is er namelijk al voor, want woensdagavond jl. heeft de gemeenteraad in een kwartiertje € 35.000 bespaard bij de hamerstukken, door het geld voor een standbeeld van ene Lodewijk op zak te houden. En daarover werd voor de afwisseling eens niet gebakkeleid. Een echte win-win situatie: het standbeeld komt er toch en als u allemaal het BK Alert volgt en abonnee wordt, dan kunt u het allemaal van dichtbij blijven meemaken in onze vertrouwde Barneveldse Krant. Geen hamerstuk, maar een mokerslag. En die klap kunnen we allemaal - van dichtbij - meemaken!

Dick van Rheenen