• Wouter van Dijk

Oplossing in zicht voor drukte Thorbeckelaan

BARNEVELD Binnen acht weken kan er een nieuwe verbindingsroute tussen de Thorbeckelaan en de Rehobothschool in Barneveld in gebruik worden genomen. Dat meldde wethouder Aart de Kruijf donderdag tijdens het overleg van de raadscommissie Grondgebied. Het gaat om de bestaande weg tussen het sportpark 't Nieuwe Oost (waar VVB speelt) en de Thorbeckelaan.

Fija Nijenhuis

Sinds de opening van de Rehobothschool in augustus vorig jaar is er tijdens spitsuren verkeersoverlast op en rond de rotonde Thorbeckelaan/Schoutenstraat. De leerlingen van deze speciaal-onderwijsschool worden in zo'n dertig busjes naar de school gebracht. Die komen veelal vanaf snelweg A30. Nadat sinds begin dit jaar de Thorbeckelaan ook gebruikt wordt als omleidingsroute vanwege de afsluiting van de Stationsweg, is de drukte verder toegenomen.

Verschillende fracties vroegen al meerdere keren om maatregelen. Er lijkt nu op korte termijn een oplossing in zicht. ,,We zijn in goed overleg met de eigenaar van het perceel waar een deel van de nieuwe route moet komen'', zei De Kruijf. ,,We kijken of we de belangen van de school en de belangen van de eigenaar van het totale terrein in overeenstemming kunnen brengen.''

Het is de bedoeling om het deel van de weg die in particulier eigendom is, te verzwaren, aldus De Kruijf. ,,Vervolgens ontwikkelen we een nieuwe verkeerssituatie náást de school. Zodat de busjes waarmee de kinderen gebracht worden dicht bij het gebouw kunnen parkeren.''

In eerste instantie was het de bedoeling om een geheel nieuwe doorsteek aan te leggen tussen de Thorbeckelaan en de school. Die was gepland langs de locatie van autobedrijf Van Domselaar. De nieuwe oplossing is sneller te realiseren. Het past binnen het bestaande bestemmingsplan, aldus De Kruijf.