• Maurits van Wijde in vol ornaat in het Oosterbosbad in Barneveld.

    Freek Wolff
  • Freek Wolff
  • Freek Wolff
  • Freek Wolff

Opmerkelijk: 'Arjen Robben' kickt op zwemmen in voetbaltenue

BARNEVELD Sommige mensen trekken misschien hun wenkbrauwen op. Maar Maurits van Wijde (39) uit Lunteren geniet enorm van het zwemmen met kleren aan. Hij wil niet anders meer. In het Oosterbosbad in Barneveld legt de sportieveling uit waarom hij hier een grote kick van krijgt.

Freek Wolff

Hij stuurde veel zwembaden in de regio een mailtje met de vraag of hij er met kleding aan mag zwemmen. Veel reacties waren afwijzend, zoals van zwembaden in Lunteren, Ede en Veenendaal. Met als reden dat het (seksueel) aanstootgevend of niet hygiënisch zou zijn. Bij Optisport, een zwembadexploitant in de regio, kreeg hij géén nul op het rekest. Daarom wisselt Maurits zijn zwemescapades nu wekelijks af op drie plekken: het Oosterbosbad van Barneveld, De Heuvelrand in Voorthuizen en in het Jaap van der Krolbad in Nijkerk.

De Lunteraan refereert aan naturisten, die graag zónder kleding zwemmen. ,,Die krijgen ook de gelegenheid om dat te doen, maar voor zwemmers die graag met kleding aan zwemmen, is dat vaak een stuk moeilijker. Daarom ben ik heel dankbaar dat ik het bij Optisport mag doen."

FETISH Maurits vindt het moeilijk te omschrijven waarom hij graag met kleding aan zwemt. ,,Als ik alleen in een zwembroek zou moeten zwemmen, zou ik dat niet eens willen, denk ik. Zonder schoenen vind ik dan niet zo erg, maar in mijn 'blootje' vind ik maar niks, hoewel ik me niet schaam voor mijn lichaam, want ik ben goed in conditie en gespierd. Er bestaat een woord voor wat ik leuk vind om te doen en dat is een fetish (geliefd voorwerp of actie, red.). Ik vind het gewoon fijn dat er tijdens het zwemmen toch iets om m'n lijf zit. Met kleding aan zwemt het een stukje zwaarder, maar met mijn synthetische sportkleding valt dat nog wel mee. Op deze manier bouw je ook meer aan je conditie. Ik zwem minimaal drie keer in de week. Bovendien wandel en fiets ik veel. Ik ben erg sportief."

Sowieso is Maurits graag en veel buiten, omdat hij bij de gemeente Veenendaal werkt in de buitendienst. ,,Ik sjouw heel wat met de kettingzaag, heggenschaar en repareer verkeersborden, of ik leg stoeptegels recht en versjouw stemhokken. Als ambtenaar moet je fysiek dus ook behoorlijk aanpakken (lacht). Dit is goed voor mijn conditie, maar het zwemmen is meer voor de ontspanning."

ARJEN ROBBEN Zijn zwemkleding bestaat altijd uit de sporttenues van de bekende voetbalclub FC Bayern München, inclusief voetbalkousen en felgekleurde voetbalschoenen. ,,Ik ben officieel lid van deze Duitse club en betaal dus ook een beetje mee aan de spelers (lacht)." De suggestie dat Arjen Robben hem dus op zijn blote knieën mag danken, vindt hij wel leuk. Maurits wordt door mensen zelf ook wel Arjen Robben genoemd, omdat hij best een beetje op de topvoetballer lijkt.

Intussen zijn bezoekers van de zwembaden waar Maurits komt, gewend aan zijn verschijning en dat vindt hij fijn. ,,Je hoort er nu gewoon bij. Ik ken intussen heel veel mensen." Hij kent ook mensen die dezelfde fetish hebben als hij, maar die dit toch geheim houden. Maurits wil daarom graag dat dit fenomeen wat bekender wordt. ,,Je hebt ook naaktzwemmers, terwijl dat soms een lullig gezicht is (lacht). Waarom zou je dan niet met kleren aan mogen zwemmen?"

Hij verveelt zich nooit in het zwembad. Maurits vermaakt zich met baantjes trekken, of hij springt en duikt in het water. De zwemmer heeft diploma A en B. ,,Ik duik zo drie meter naar beneden tot de bodem, dat is geen probleem. De laatste paar jaar heb ik geleerd om met mijn ogen open te zwemmen. Dat was een leuke ontdekking, want zo kun je dingen van de bodem rapen."

Maurits heeft er zelfs een reisje naar Karlsruhe voor over, waar een 'Kult-Freibad', met verwarmd water, in februari al geopend is. Wel moest hij een drempel over om te vragen of hij daar met kleding aan mocht zwemmen. Maar hij durfde de stap te zetten, en…het werd toegestaan. ,,De eerste keer was het buiten min vier graden en de watertemperatuur dertig graden. Daar mag ik ook met kleding aan zwemmen. Ze vonden het in Karlsruhe wel heel bijzonder, want ik kreeg vijf microfoons van media onder mijn neus. Met de vraag waarom ik er zo'n verre reis voor over had." Tot zijn verbazing kon Maurits ook bij een thermalbad in Duitsland terecht in sportkleding, ook al ligt daar stevig accent op de hygiëne.

BURKA'S Martijn, hoofd Zwemzaken bij de gemeente Barneveld, wijst erop dat kinderen tijdens de lessen natuurlijk ook met kleding aan zwemmen. Met Maurits maakte hij duidelijke afspraken. ,,Hij stelt zich zo positief op in het zwembad, zodat we eigenlijk alleen maar leuke reacties van andere bezoekers krijgen. Hij legt het aan hen uit wat hij hier aan beleeft. Voor ons is het heel belangrijk dat hij hier géén seksuele gevoelens bij heeft. Bovendien is de voorwaarde dat zijn kleding schoon is, net als dit bij de zwemlessen het geval is", legt Martijne uit.

Hij wijst in dit verband ook op het dragen van burka's in het zwembad, door islamitische meisjes en vrouwen. ,,Dit willen we toelaten, mits de kleding schoon is. Hier willen we ook respect voor tonen, omdat dit te maken heeft met hun geloofsovertuiging. Leven en laten leven, zeg ik altijd, al krijgen we hier weleens opmerkingen over van andere bezoekers. Het is fijn als deze mensen ook kunnen gaan zwemmen. We zien in deze categorie dat steeds meer ouders met hun kinderen komen."