• Gerwin van Luttikhuizen

'Optimaal weer voor Ballonfiësta Barneveld'

BARNEVELD ,,Volgens de weersvoorspellingen krijgen we vier mooie dagen tijdens de Ballonfiësta. Het wordt niet té warm en de voorspelde windkracht is optimaal voor de luchtballonnen."

Frida Noordzij

Jack de Jong, voorzitter van Stichting Internationale Ballonfiësta Barneveld, is blij met de weersvoorspellingen voor de 33e editie van de Ballonfiësta Barneveld, die woensdag van start gaat. De regenachtige dagen afgelopen weekend lijken geen roet in het eten te gooien. ,,We hebben nu nog wel last van de nattigheid, maar de Koewei ligt er goed bij. Het gras ziet er nog perfect uit", aldus De Jong. ,,Op dit moment laten we zo min mogelijk auto's over het terrein rijden om het gras te sparen."

RECLAME Het Barneveldse evenement trok vorig jaar tussen de 12.000 en 13.000 betalende bezoekers, 10.000 minder dan in 2013. Dat kwam vooral door de regen. De organisatie is hard aan de slag gegaan om reclame te maken voor het evenement. ,,Langs de A30 staat een groot reclamebord, en dit jaar hebben we huis-aan-huis ansichtkaarten verspreid. Bezoekers kunnen deze kaarten inleveren tijdens de Ballonfiësta, en maken kans op een ballonvaart." Elke avond gaan er dertig ballonnen de lucht in. ,,We zijn gemaximaliseerd, dertig is het maximum aantal ballonnen dat we de lucht in mogen laten gaan. Speciale ballonnen gaan de lucht in, zoals De Piraat en het Groene Hart, maar ook nieuwe, zoals Vincent van Gogh."

De Jong is blij met de sponsoren, die jaarlijks de Ballonfiësta mogelijk maken. ,,Dit evenement wordt gedragen door Barneveldse ondernemers. We hebben minstens net zoveel sponsoren als vorig jaar, op dit moment zijn dat er 154. Ondernemers hebben het niet altijd makkelijk, maar ondanks de crisis blijven ze trouw." Ze krijgen daarnaast de mogelijkheid om elkaar de hand te schudden op het VIP-terras. ,,In vier dagen tijd krijgen zakelijke bezoekers kans om heel ondernemend Barneveld te ontmoeten."

FILE Dit jaar staat op het tussenprogramma 'De Groenste File van Nederland' gepland. ,,We proberen de stilste en groenste file van Nederland te creëren. Dit doen we door een sliert te maken op het veld, van hybride auto's. Bezoekers zien de file langzaam voorbij rijden, maar horen hem niet", aldus De jong. Ook vindt dit jaar het Nederlands Kampioenschap Miniballonnen plaats waarbij luchtballonnen zo groot als een bestelwagen, die op afstand worden bestuurd, een parcours af moeten leggen.

De Ballonfiësta Barneveld vindt plaats van woensdag 19 augustus tot en met zaterdag 22 augustus op de Koewei, Stationsweg 6 in Barneveld. Het terrein is geopend van 18.00 tot 23.00 uur. De entree bedraagt € 5,- voor volwassenen en € 2,- voor kinderen tot 12 jaar. Voor het complete programma: www.ballonfiestabarneveld.nl