• ...

Oranje kliko is onderweg

BARNEVELD De oranje kliko is onderweg. Vanaf maandag 16 oktober wordt de nieuwe, veelbesproken vuilcontainer voor plastic, metaal en drankkartons (pmd) huis aan huis verspreid. Al is 'ie niet hélemaal oranje: Barneveld kiest voor een grijze container met oranje klep. ,,Makkelijk, voor wanneer we de functie van een kliko later willen aanpassen. Dan hoeven we alleen maar die klep te vervangen'', aldus gemeentewoordvoerder Margreet van den Broek.

Wouter van Dijk

Deze week komt de gemeente met een informatiebrochure over het nieuwe afvalbeleid. Vanaf maandag 20 november gaat het nieuwe regime van kracht. De oranje container kan vanaf dat moment om de week aan de weg, de grijze container wordt vanaf dan nog eens in de vier weken geleegd. Doel is dat met dit nieuwe beleid meer afval gescheiden wordt, zodat dat in 2020 met minstens 75 procent van al het afval gebeurt. ,,Omdat het nieuwe regime zorgt voor wijzigingen in de rijschema's voor de afvaldienst, is het verstandig om van tevoren het nieuwe rooster te checken'', zegt Van den Broek. ,,Dat kan vanaf woensdag 15 november, wanneer we de nieuwe afvalwijzer publiceren op www.mijnafvalwijzer.nl.'' Naast de nieuwe container worden er begin oktober ook nieuwe stickers uitgedeeld voor op de containers. Die stickers moeten de huidige eivormige stickers vervangen en zijn nodig voor de registratie van de kliko's.

WENNEN Tussen 16 oktober en 17 november worden de oranje kliko's uitgedeeld en ontvangen adressen in het buitengebied ook een blauwe container voor papier. Vanaf dat moment beschikt elk huishouden over vier containers, en dat blijft voorlopig ook zo. Zoals deze krant begin juli meldde, kiest Barneveld voor een 'gewenningsperiode' van ruim vier maanden. Vanaf 1 maart volgend jaar kunnen inwoners ervoor kiezen een kliko in te leveren of bijvoorbeeld te kiezen voor een kleinere maat. ,,Dat doen we bewust, zodat iedereen kan ervaren hoe de nieuwe inzameling van afval uitpakt en vervolgens kan kiezen voor maatwerk.'' Tot 1 maart is het niet mogelijk een kliko in te leveren, dat kan ook nu niet, voorafgaande aan de komst van de oranje kliko. ,,Het uitdelen van de nieuwe oranje en blauwe containers betreft ruim 20.000 adressen, dat is dus een behoorlijke logistieke operatie'', aldus Van den Broek. Of de verplichte periode van vier kliko's in goede aarde valt in Barneveld? ,,We hopen op begrip, er is een reden voor dat we voor deze wenperiode kiezen.''

INLEVEREN In de maanden maart, april en mei is het dus mogelijk het arsenaal aan kliko's bij huis te wijzigen. Opties zijn om kliko's van 240 liter om te ruilen in kleinere varianten van 140 liter of één kliko weer in te leveren. Dat kan bijvoorbeeld de blauwe (papier) zijn, waarbij inwoners zijn aangewezen op bestaande papierinzameling bij bijvoorbeeld verenigingen, kerken en scholen. Maar het kan ook de oranje zijn die weer ingeleverd wordt. Plastic afval kan dan in zakken worden ingezameld op inzamelplekken bij ondergrondse containers. Inwoners kunnen er ook voor kiezen de grijze container in te leveren. Restafval moet dan voortaan gedeponeerd worden in de ondergrondse containers.

LUIERS Speciale aandacht is eerder gevraagd voor luierafval, wanneer inwoners deze niet in de grijze container willen gooien. Dat laatste, aangezien de grijze kliko straks nog maar eens in de vier weken wordt geleegd. In de week van maandag 16 oktober publiceert de gemeente een lijst met peuterspeelzalen waar speciale rolcontainers worden geplaatst voor dit afval.

Label:

Afvalbeleid