• Freek Wolff
  • Freek Wolff
  • Prometheus

Oud-minister schrijft over onderduikadres in Barneveld

BARNEVELD ,,Tijdens de dodenherdenking voel ik me echt niet in vreemd gezelschap", zegt Arie Pais (85) in zijn woning aan de Keizersgracht in Amsterdam. Woensdag 4 mei komt hij namelijk naar Barneveld. De voormalig hoogleraar en oud-minister onderstreept daarmee de dankbaarheid die hij voelt richting de bewoners, omdat hij als joodse Nederlander tijdens de oorlogsjaren in dit dorp kon onderduiken. Hij schrijft erover in zijn onlangs uitgekomen boek met als titel 'Omkijken, een logboek'.

In de weekendbijlage van de Barneveldse Krant is morgen - zaterdag 30 april - een interview van Freek Wolff te lezen met Pais. ,,Wij hebben tijdens de oorlog het geluk gehad dat we hele moedige mensen tegen het lijf zijn gelopen", zegt de oud-minister daarin onder meer. Hij noemt ze medemensen: Elfriede Blaubaum (die het onderduikadres aan de Langstraat in Barneveld runde), zuster Eunomia Houben (die zich over zijn zus ontfermde) en meneer en mevrouw Goudriaan-van Cappellen uit Lunteren, waar Arie tijdelijk verbleef.

,,Elk mens heeft een gevoel voor recht en onrecht, goed en niet zo goed, moedig en 'laat het aan mijn deur maar voorbij gaan'. En wat daar tussenin zit. We zijn maar mensen. Zeker als je in nood zit, merk je dat'', stelt Pais. ,,We moeten personen niet verheerlijken, maar je moet ze ook niet te snel de afgrond in duwen. Je kunt niet van iedereen verwachten dat hij een held is. Ik heb geprobeerd om een zo eerlijk mogelijk boek over hen te schrijven. Het is geen vrolijk verhaal, maar wel een verhaal dat moed geeft."