• Bad to the Bone Bbq team met 2e van rechts Barnevelder Jan Oosterbroek.

    Eigen foto

Barnevelder Jan Oosterbroek Nederlands kampioen Culinair Bbq

BARNEVELD Barnevelder Jan Oosterbroek is samen met zijn team Bad to the Bone Bbq Nederlands kampioen Culinair Barbecue geworden, zo werd dit weekend bekend. Het is voor de tweede keer dat het team de titel in de wacht sleept. Een unicum, volgens de organisatie. 

Oosterbeek is ,,euforisch" over de winst. ,,Je bent een heel seizoen aan het knokken. Het is mooi dat het dan ook lukt." Jaarlijks worden negen wedstrijden georganiseerd. Elk team moet minimaal vijf keer meedoen. ,,En dat is ook precies het aantal keer dat wij meededen", lacht hij. 

,,De vorm van het barbecueën is niet zoals thuis, met speklapjes en satéstokjes", legt hij uit. ,,Bij het NK Culinair Barbecue gaat het naast smaak en bereiding, ook echt om een culinaire opmaak. Denk daarbij aan mooie borden met complete maaltijden of gerechten bereid op een barbecue." Maaltijden worden na bereiding voorgezet aan een deskundige jury, die het geheel beoordeelt en de punten verdeelt. 

De winst is het team niet komen aanwaaien. ,,Het is een steeds sterker wordend deelnemersveld van echte barbecue-fanaten en buitenkookliefhebbers. Daarmee is het toch echt een zwaarder bevochten overwinning dan vorig jaar.” 

Het team van Oosterbeek heeft leden uit heel Nederland. Christiaan Boomker, Rick Snijder, Jan Oosterbroek, Erik en Aleida Manders en Peter Roos hebben door thuis veel te oefenen en veel app-verkeer onderling de titel binnengehaald.

Oosterbeek werd eind augustus tijdens het Preuvenement benoemd tot beste thuiskok van Barneveld. De zoektocht naar deze thuiskok was een gezamenlijk initiatief van de Barneveldse Krant en de organisatie van het Preuvenement vanwege het vijfjarig bestaan van het evenement.