• Jan Oosterbroek: ,,Bereid je maaltijd met aandacht en eet met aandacht. Dan is er zoveel te ontdekken.’’

    Pauw Media
  • Jan Oosterbroek: ,,Je bent verplicht met respect en aandacht iets lekkers van procucten te maken.''

    Pauw Media
  • Pauw Media

Jan Oosterbroek uit Barneveld barbecuet culinair

BARNEVELD Wie is de Beste Thuiskok van de gemeente Barneveld? Drie kandidaten nemen het tegen elkaar op tijdens Het Preuvenement, op donderdag 29 augustus. Een vakjury kiest daar de winnaar. De komende weken stellen we de kookfanaten aan u voor. Vandaag: Jan Oosterbroek uit Barneveld. Zijn specialiteit: culinair barbecueën.

Frida Noordzij

Jan Oosterbroek (46) is getrouwd met Clarina en vader van vier kinderen. Hij kookt nagenoeg elke dag. Eten bereiden is belangrijk in zijn leven. ,,Als je kijkt naar producten, ziet hoe boeren en tuinders hun energie en aandacht in het product hebben gestoken, vind ik dat je verplicht bent daar met respect en aandacht iets lekkers van te maken’’, vertelt Jan, terwijl we onder de sfeervolle overkapping in zijn tuin zitten.

Jan werkte zelf als slager in Nijkerk. Hij stopte met de Lagere Technische School (lts) om als franchisenemer een doorstart te maken en het stokje van zijn leermeester over te nemen. Hij werkte zo’n twintig jaar in het vak, toen hij als slager binnen supermarkten aan de slag ging. Nu houdt hij zich als vers-adviseur voornamelijk bezig met het beheren en bewaken van diverse versafdelingen van een grote supermarktketen.

MET AANDACHT Hier zit duidelijk een man met passie voor koken en goed eten. ,,Ik denk dat je een hele hoop mist als je niet met aandacht eet. Het hoeft zeker niet altijd op culinair hoog niveau bereidt te zijn, maar waarom zou je lasagne uit een pak maken terwijl je die met dezelfde moeite en tijd zelf maakt? Onze smaak is naar de knoppen geholpen door toegevoegde suikers, zouten en andere ‘smaakmakers’.’’

De rolverdeling in huize Oosterbroek is eenvoudig: Clarina doet boodschappen en kiest willekeurig groente, pasta, vlees en vis. Jan trekt de koelkast open en maakt gerechten met wat voor handen is. ,,Black box-koken’’, vertelt hij lachend. Clarina ziet hem duidelijk ontspannen wanneer hij kookt, het liefst kijkend naar een chef-kok op YouTube, die hem de kneepjes van het vak bijbrengt. Erwtensoep zou hij nooit maken. ,,Het is mijn smaak niet, het is zo zwaar.’’ Volgens zijn vrouw is hij een echte Bourgondiër. Clarina: ,,Het liefst drinkt hij na het eten een glas whisky en rookt een sigaar.’’

KIPPENVLEUGELS Voor vanavond heeft Jan op de barbecue kippenvleugeltjes bereid, gemarineerd met ingekookt gemberbier en bosbessen. De marinade is heerlijk zoet van smaak en de kip is precies goed gaar. Jan heeft een passie voor barbecueën. Daarbij komt zijn kennis van vlees goed van pas. Sinds een paar maanden doet hij, in teamvorm, mee aan culinaire barbecuewedstrijden. Barbecue voor gevorderden, zo blijkt. Hij laat foto’s zien van hoogwaardige vleesgerechten die hij heeft gemaakt en een gerecht met lamsvlees waar hij nog mee oefent, dat binnenkort tijdens een wedstrijd bereid wordt. ,,Tijdens de wedstrijden kook je op restaurantniveau. Alles mag: als het maar op open vuur gebeurt. Vroeger vond ik het altijd leuk om fikkie te steken en bij de wedstrijden is het beheersen van vuur de belangrijkste skill die je moet hebben. Je krijgt een eindtijd, en op de minuut moet je gerecht daar ook staan. Je moet zorgen dat je alle smaken erin hebt: zoet, zuur, zout, bitter. Ook moet je ervoor zorgen dat je texturen terug laat komen in de gerechten.’’

VELUWS WILDZWIJN De barbecue neemt Jan dan ook mee naar Het Preuvenement. Koken op open vuur, dat wil hij als ‘rechtgeaard culinair barbecue-fanaat’. Wat hij gaat maken? Wildzwijnrack met gerookte aardbeien. De opdracht voor de thuiskoks is om lokale ingrediënten te gebruiken. Jan kiest daarom voor een Veluws wildzwijn, met pistachekorst van noten uit Kootwijkerbroek, begeleid met jus van gerookte aardbei uit Barneveld en port. Daarbij serveert hij geroosterde en gekarameliseerde vergeten groenten uit de streek.

Jan geeft nog een leefregel mee: ,,Eet nooit meer zonder aandacht. Je doet jezelf tekort. Bereid je maaltijd met aandacht en eet met aandacht. Dan is er zoveel te ontdekken.’’

De kookavonturen van Jan volgen? Bekijk zijn Instagram-account @TokTokCityBbq.