• Burgemeester Asje van Dijk feliciteerde het echtpaar dinsdag met zijn zestigjarig huwelijksjubileum.

    Pauw Media

Jubilerend echtpaar: 'Eerst kijven, dan kussen'

VOORTHUIZEN Het is gezellig druk in Huize Van Lagen - Arends. Het hele huis zit vol met de kinderen en naaste familieleden van Lies en Anne van Lagen. Dinsdagochtend is het Voorthuizense stel door hen ,,verrast” vanwege hun zestigjarig jubileum. Er staat een drukke dag voor hen op het programma.

,,We hebben elkaar via de kerk ontmoet”, vertelt Lies (84). ,,Ik dacht gelijk: wat een leuke jongen.” Ze glundert. ,,Dat denk ik nu nog steeds hoor.” Na zestig jaar zit de liefde er nog steeds in. ,,Ik denk dat we in de loop der jaren steeds meer naar elkaar zijn toegegroeid”, filosofeert Anne (83). ,,Tuurlijk zijn er wel eens meningsverschillen geweest.” ,,Vooral over de opvoeding van de kinderen waren we het vaak oneens”, voegt Lies toe. Anne lacht. ,,Waar niet gekijft wordt, wordt niet gekust, zei mijn oma soms heel treffend.”

HANDMELKDIPLOMA Anne is na de lagere school naar de Landbouwschool gegaan. Daar heeft hij zijn handmelkdiploma gehaald. Tot zijn zestiende werkte hij thuis. Daarna een aantal jaar als boerenknecht. Na de dienstplicht heeft Anne tot zijn pensioen bij verschillende kuikenbroeders gewerkt. Lies wilde na de lagere school graag naar de huishoudschool, maar dat mocht niet van haar ouders. ,,Ik moest thuis werken.”

Het stelt heeft vijf jaar verkering gehad voordat er werd getrouwd. ,,Ik ben achttien maanden in militaire dienst geweest, daarna besloten we te trouwen”, vertelt Anne. Het duo is daarna in Harselaar gaan wonen. Dat stond ter hoogte van transportbedrijf Amerongen Kamphuis. Nu ligt daar de A1. In het huis, dat werd gehuurd voor tien gulden per week, zijn vier van de vijf kinderen geboren. Het laatste kind werd in een boerderijtje in Garderbroek geboren.

CANADA Het stel is actief geweest op verschillende vlakken. Lies heeft jaren naailes gegeven aan jonge vrouwen en is lid van de Vrouwen van Nu. Anne heeft meer dan twintig jaar gehandicapten heen en weer gereden tussen Voorthuizen en Bennekom. Samen bezoeken ze elke week trouw de gereformeerde kerk in Barneveld. ,,In de loop der jaren zijn we zeven keer in Canada geweest”, vertelt Lies. ,,Daar woont Jo, de broer van Anne. Het is heel bijzonder dat hij speciaal met zijn vrouw Klasina naar Nederland is gekomen om dit jubileum met ons te vieren.”

Het diamanten paar woont sinds 2005 aan de De Ruijterlaan in Voorthuizen. Aan de muur hangen schilderijen die Lies heeft gemaakt. Er hangen portretten, maar ook dieren zijn in beeld gebracht. ,,Tja, dat is mijn hobby”, zegt de oma van vijftien kleinkinderen met een lach op haar gezicht. Daar is het stel inmiddels niet meer zo druk mee. Meer aandacht gaat naar de vijf achterkleinkinderen, waarvan de laatste afgelopen zondag is geboren. ,,Soms passen we daar nog op. Ik heb er speciaal kinderspullen voor ingeslagen. Ja, wij zijn dan wel oud, van dat jonge leven kunnen we ontzettend genieten.”

Fotobijschrift: Burgemeester Asje van Dijk heeft het paar namens de gemeente gefeliciteerd.