• Oud-wethouder Evert van Milligen adviseert de gemeente Ede om te stoppen met het World Food Center.

    Foto: Freek Wolff

Oud-wethouder: 'Houd op met World Food Center'

EDE Voor oud-wethouder Evert van Milligen (VVD) is het moment voor de gemeente Ede aangebroken om te stoppen met het World Food Center (WFC). ,,Als het bedrijfsleven niet meedoet en de gemeente gaat toch door, wordt het een bodemloze put. De gemeente is een betrouwbare partner wanneer ze nu zouden besluiten te stoppen met het WFC. Zorg dat je weg komt, ga het WFC niet bouwen."

Jan de Boer

Het was aanvankelijk niet de bedoeling van Van Milligen om, ruim een jaar na zestien jaar actieve betrokkenheid in de gemeentepolitiek in Ede, zich nog in het openbaar met gemeentelijke zaken bezig te houden. ,,De huidige ontwikkelingen rond het WFC geven mij toch aanleiding om hiervan af te wijken", schrijft een verontruste Van Milligen deze week in een brief aan burgemeester René Verhulst.

Door een prijsvraag werd Ede gekozen om op het voormalige defensieterrein het WFC te realiseren. Samen met oud-burgemeester Cees van der Knaap maakte Van Milligen zich daar indertijd hard voor. In alle jaren is Ede er niet in geslaagd om het bedrijfsleven financieel te betrekken bij het WFC. ,,Mijn partij was erop tegen dat Ede met de projectontwikkelaar een grondtransactie aanging zonder dat duidelijk was of en hoe het WFC echt gerealiseerd zou worden. Het was een te vroege verkooptransactie met alleen voordelen voor de ontwikkelaar en de risico's voor de gemeente."

Hij vervolgt: ,,Als voor het WFC-project verantwoordelijke wethouder heb ik destijds tegen het geïnteresseerde bedrijfsleven gezegd dat het rijk, provincie en gemeente de andere helft zou bijdragen. Zonder financiering van de helft door het bedrijfsleven, en dus echte participatie, zou het WFC niet doorgaan."

De hele gemeenteraad moet in de ogen van de oud-wethouder in actie komen. ,,Het WFC is een groot project dat niet met politieke kleur te maken heeft. Het WFC is prachtig voor Ede. Als het bedrijfsleven tenminste meedoet. Die doen niet eens voor de helft, nee ze doen voor niks mee. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Het bedrijfsleven gelooft er niet in. Anders zou men toch financieel meedoen."

Als het bedrijfsleven er niet in gelooft moet Ede dat als overheid evenmin doen, vindt Van Milligen. Volgens hem moet Ede niet in dezelfde positie komen als bijvoorbeeld de gemeente Emmen bij de herontwikkeling van het dierenpark daar. ,,De coalitie blijft het WFC verdedigen en de oppositie is tegen. Dat moet je niet doen, het moet boven de politiek uitstijgen. Het is een geweldig project. Het is de moeite echt waard, maar als het bedrijfsleven niets doet, houd er dan mee op."

,,Als overheid moet je weten wat je wel en wat je niet kunt doen. De overheid kan het niet alleen trekken. Dat is jammer, ik had graag gehad dat het bedrijfsleven wel meedoet. Het WFC vind ik nog steeds een leuk idee. Er uitstappen kost geen extra geld, want dat geld is toch al uitgegeven. Voor niemand is het gezichtsverlies. Als je doorgaat met het WFC gaat het in de toekomst alleen maar meer geld kosten."