• RIVM

RIVM bevestigt: twee coronapatiënten in gemeente Barneveld

BARNEVELD Wat burgemeester Asje van Dijk vannacht al meldde, wordt nu door het RIVM bevestigd: er zijn twee patiënten in de gemeente Barneveld positief getest op de besmettelijke ziekte corona. Dat blijkt uit de recente cijfers van het RIVM, die zondagmiddag naar buiten werden gebracht.

Wouter van Dijk

De burgemeester meldde zaterdagavond laat dat het zou gaan om een inwoner uit Barneveld en een inwoner uit Voorthuizen. Op de meest recente kaart van het RIVM is ook te zien dat er één coronapatiënt in de gemeente Ede is. Wat andere buurgemeenten betreft op dit moment: Amersfoort 10 patiënten, Apeldoorn 3, Ermelo 7 en Woudenberg 1. In totaal zijn er nu 1135 Nederlanders positief getest op corona.

LUCHTWEGKLACHTEN Patiënten met het coronavirus hebben koorts en luchtwegklachten. Denk aan hoesten of kortademigheid. De ziekte is van mens op mens overdraagbaar. Op dit moment wordt ervan uitgegaan dat één ziek persoon gemiddeld twee anderen kan besmetten. Hoe zieker iemand is, hoe meer hij het virus verspreidt.

Mensen die meer dan 38 graden koorts en luchtwegklachten hebben én daarnaast onlangs contact hebben gehad met een patiënt met het coronavirus of de afgelopen twee weken in een land zijn geweest waar veel besmettingen heersen, wordt aangeraden telefonisch contact op te nemen met de huisarts. Het is niet de bedoeling dat je naar de huisarts toe gaat, vanwege het besmettingsrisico.

Risicolanden zijn momenteel met name China, Zuid-Korea, Iran en Noord-Italië. Val je in de risicogroep, maar heb je nog geen koorts, blijf dan thuis en vermijd zo veel mogelijk contact met anderen. Zodra verkoudheid of verhoging omslaat in koorts, bel dan alsnog de huisarts.

NOODVERORDENING Om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, is het voor iedereen verstandig om zeer geregeld handen te wassen en in de elleboog te niezen of te hoesten. Elkaar een hand geven is verboden. Sinds donderdagmiddag gelden vanuit de overheid de regels dat bijeenkomsten met meer dan honderd personen verboden zijn. Sinds zaterdagavond is in deze regio daarom ook een noodverordening van kracht.

Mensen die last hebben van verkoudheid, moeten uit voorzorg thuisblijven, mensen die de mogelijkheid hebben om thuis te werken, wordt aangeraden dat ook te doen.

Label:

Coronavirus