• Aart de Kruijf (links) bij de bouwstart van de nieuwe wijk De Enk.

    Erik van't Land

'Stikstof-vonnis raakt zo'n honderd Barneveldse projecten'

BARNEVELD Zo’n honderd projecten in Barneveld staan op losse schroeven door de rechterlijke stikstof-uitspraak van eind mei. Dat zegt wethouder Aart de Kruijf in Binnenlands Bestuur. Deze dreigen ‘on hold’ te worden gezet, of helemaal teruggedraaid, vreest hij. In het artikel pleit hij voor een ‘nuchtere en praktische benadering van de problematiek, in plaats van star en stug’.

Deze krant meldde vorige week dat de gemeente nog druk werkt aan een inventarisatielijst van door het vonnis geraakte projecten. In dat vonnis zette de Raad van State een streep door het Programma Aanpak Stikstof van de Nederlandse overheden. Die vrezen nu dat het land hierdoor op slot gaat. De doorgang van grote projecten voor woning- en wegenbouw, de aanleg van industrieterreinen en uitbreidingen van boerenbedrijven zijn nu hoogst onzeker. Inmiddels zijn verschillende ontwikkelingen al verboden door de Raad van State en het rijk is driftig op zoek naar een oplossing.

De Kruijf zit daar bovenop, als lid van een VNG-commissie die hierover met minister Schouten van Landbouw over spreekt. In zijn ogen zou Nederland bij deze kwestie naar onze oosterburen moeten kijken. ,,We kunnen veel leren van de Duitsers, die een stuk soepeler omgaan met de Europese regels. Die kijken er echt met een andere bril naar”, zegt hij. ,,Een evenwichtige afweging van de belangen van zowel landbouw, verkeer, woningbouw als natuur is nu essentieel.”

Bij projecten die door de uitspraak niet meer aan de stikstofregels voldoen, zouden gemeenten aanspraak kunnen maken op de ADC-toets om ze toch doorgevoerd te krijgen. De D uit de toets betekent dat hier een Dwingende reden van groot openbaar belang voor moet zijn. De Kruijf pleit in Binnenlands Bestuur voor een nationale discussie over wat je allemaal kunt scharen onder dat grote openbare belang. ,,Bij een vliegveld, zoals dat van Lelystad, ligt dat belang voor de hand. Maar is een dak boven je hoofd dat eigenlijk ook niet? Het zou toch wel heel bijzonder zijn als de gemeenten van het rijk opgaven in de woningbouw toebedeeld krijgen en ze door deze uitspraak van de Raad van State niet van de grond komen. Dan raken we als land volstrekt achterop.”

Het volledige artikel is hier te lezen.