• Ted Walker

Toename schuurinbraken in Barneveld

BARNEVELD Het aantal inbraken in Barneveldse schuren, boxen en garages is in de eerste helft van dit jaar flink toegenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Waar er in de eerste zes maanden van 2018 nog 13 keer werd ingebroken, stond de teller op 1 juli van dit jaar op 19. Landelijk liep het aantal inbraken juist terug.

Dit blijkt uit Nationale Politiedata, die Independer in kaart heeft gebracht. Barneveld is in de regio Foodvalley een buitenbeentje: afgezien van de gemeente Rhenen zijn de schuurinbraken in de zeven andere gemeenten in het eerste halfjaar van 2019 gedaald.

Waar in Barneveld het aantal kraken met 46 procent toenam, daalde die in Ede (-17 procent), Nijkerk (-56 procent), Scherpenzeel (-50 procent), Renswoude (-100 procent), Veenendaal (-60 procent) en Wageningen (-15 procent).

Gerekend over de hele provincie Gelderland is een stijging van acht procent te zien. Dit wijkt af van het landelijk gemiddelde, dat juist met vier procent daalde. Tussen januari en juni waren in Nederland in totaal 12.436 mensen slachtoffer van inbraak in hun schuurtje of garage(box). Dagelijks gaat het om zo’n zeventig inbraken. In de provincie Zeeland (27,1 procent) steeg het aantal kraken het hardst.