• Appen of bellen op de fiets is sinds 1 juli verboden.

    Joop Kleuskens

Wijkagenten: 'De tijd van waarschuwen is voorbij'

BARNEVELD Fietsers in Barneveld en omgeving moeten nog wennen aan het bel- en appverbod dat sinds 1 juli van kracht is. Dat zeggen de wijkagenten Nico van Maanen en Marten de Blécourt. De eerste weken werden fietsers nog gewaarschuwd, maar als de schoolvakantie voorbij is gaat er bekeurd worden. ,,We zien het nog geregeld gebeuren."

Jannes Bijlsma

Veel jongeren weten volgens de agenten nog niet dat het bellen en appen op de fiets sinds enkele weken verboden is. Van Maanen - wijkagent in Barneveld-buitengebied, Terschuur, Zwartebroek en Harselaar - fietste kort geleden van Voorthuizen naar Barneveld, toen hij achter een bellend meisje kwam te fietsen. ,,Ik ging naast haar rijden, maar ze belde onverstoorbaar door. Toen ik haar even later uitlegde dat het verboden is om tegelijk te bellen en te fietsen, bleek ze van niets te weten."

BEKEUREN De Blécourt heeft vooral in juli veel fietsers gewaarschuwd dat ze niet meer met hun smartphone in de weer mogen zijn op de fiets. ,,Ik heb er vooral veel jonge kinderen op aangesproken", zegt de wijkagent in Voorthuizen. Inmiddels lijken de fietsers het voorzichtig te leren; de regel begint door te dringen. Dat is maar goed ook, want de tijd van waarschuwen is binnenkort wel voorbij. Dan gaan we bekeuren. De boete is een kleine honderd euro, zonde van het geld."

BEDENKINGEN Hij ziet nu dat jongeren alternatieven zoeken om toch te kunnen bellen of appen op de fiets. Ook die kunnen gevaarlijke consequenties hebben, zegt hij. ,,Ze doen soms oordopjes in of van die grote kappen over hun oren. Dan hoor je het verkeer om je heen niet meer. Ik heb daar wel mijn bedenkingen over." Anderen zetten een houder op hun fiets, zodat ze toch op hun telefoon kunnen kijken. ,,Het is verboden om op die manier te appen", zegt Van Maanen. Hij voegt er aan toe dat daar wel een grijs gebied is. ,,Je mag de telefoon gebruiken als gps-ontvanger, om te zien welke route je moet fietsen. Maar een filmpje kijken op de smartphone? Er is nog wel enige jurisprudentie nodig om te zien wat wel en niet mag."

Behalve wijkagent is Van Maanen ook voorzitter van Veilig Verkeer Nederland, afdeling Barneveld. Volgens hem is het verbod voor fietsers vooral voor henzelf goed. ,,Het belverbod voor automobilisten, dat al langer van kracht is, maakt het vooral voor medeweggebruikers veiliger. Aan dit verbod heeft de fietser zelf vooral iets."