• Met de laatste paar vrienden...

    Daniel
  • Het paneel van McDonalds wordt gedesinfecteerd.

    Daniel

Woudenberger (19) vast in China door coronavirus

WOUDENBERG Een vlucht met vijftien Nederlanders landde afgelopen nacht op vliegbasis Eindhoven. Ze werden geëvacueerd uit China na de uitbraak van het coronavirus daar. Dat geldt niet voor Daniel (19) uit Woudenberg. ,,Ik zal het hier nog wel lange tijd moeten uitzitten", laat hij de redactie van De Woudenberger weten.

Daniel is sinds augustus 2018 in China. In Nanjing om precies te zijn, in het oosten van China niet heel ver van Wuhan vandaan. ,,Ik ben in anderhalf jaar niet thuis geweest. Ik had het idee om dat deze zomer te gaan doen, na twee jaar, maar het zal nog moeten blijken of dat wel door kan gaan."

MASKERTJES Hij merkt de gevolgen van de virusuitbraak dagelijks. ,,Bijna alle winkels zitten dicht. De apotheek is wel open maar daar staat dagelijks, uren voor de openingstijd al, een rij van tientallen mensen. Allemaal willen ze maskertjes, die ze daar met maximaal drie per persoon kunnen halen. Je kunt ook nergens meer binnen zonder masker, geen winkel, trein, vliegtuig, schoolcampus..."

INFORMATIE Ondanks dat het coronavirus het dagelijks leven enorm beïnvloedt, weet Daniel eigenlijk niet echt hoe groot of hoe erg het nu is. ,,De overheid is zeker niet een partij die graag informatie geeft", zegt de Woudenberger. ,,Zelf twijfel ik zwaar aan het aantal getroffenen. Gezien de populatie, en dat het stilgehouden werd (of geprobeerd werd het stil te houden) door de overheid, wekt ook niet veel vertrouwen op."

NET ZONDAG Maar hij is afhankelijk van de Chinese informatie. ,,Ik kijk geen 'buitenlandse' media, omdat ik vaak problemen heb met mijn VPN. Zonder een VPN kun je enkel Chinese media zien en niet het 'normale' internet op. Dus zelf krijg ik niet veel mee. Mijn vrienden vertellen dat de media het virus een beetje uitbeelden als vliegend vergif en dat men erg bang is. Mijn ervaring is dat dit hartstikke meevalt. Er vallen geen mensen neer op straat of met een hoestaanval ofzo. Desondanks neemt iedereen wel het zekere voor het onzekere en blijft iedereen voorlopig zoveel mogelijk binnen. Het lijkt net een zondag, maar dan iedere dag."

In de regio Wuhan in China is er een uitbraak van een nieuw coronavirus. De meeste patiënten hebben koorts en luchtwegklachten. De Chinese autoriteiten onderzoeken het coronavirus en de bron van de besmettingen en nemen maatregelen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Op 30 januari 2020 heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de uitbraak tot een internationale bedreiging voor de volksgezondheid uitgeroepen. Nederland is volgens het RIVM goed voorbereid op deze nieuwe fase. Kijk hier voor meer informatie.

Label:

Coronavirus