Plan voor Marokkaans centrum in Immanuëlkerk

BARNEVELD De Marokkaanse Vereniging in Barneveld heeft interesse om in de Barneveldse Immanuëlkerk aan de Achterdorpstraat haar intrek te nemen met een nieuw Marokkaans cultureel centrum. Dat melden de vereniging en de Protestantse gemeente in Barneveld, die het kerkgebouw in maart in de verkoop zette. Of het plan echt doorgaat, is nog niet zeker.

Wouter van Dijk

,,We zijn nu serieus met elkaar en met onze achterban in gesprek over de mogelijkheden en voorwaarden, over ongeveer twee maanden willen we de knoop doorhakken'', zegt Ton van Kattenbroek, woordvoerder namens de protestantse gemeente. Het plan is inmiddels voorgelegd aan de leden van de hervormde kerk. ,,Onze leden staan er positief tegenover. Er zal mogelijk een gebedsruimte komen, maar de nadruk ligt meer op het cultureel centrum, waar de vereniging maatschappelijke en educatieve projecten wil uitbouwen. Daarvoor heeft de vereniging op dit moment te weinig ruimte op haar huidige locatie aan de Begoniastraat. Tijdens twee informatiebijeenkomsten voor onze leden vorige week, hebben we niemand gehoord die moeite heeft met de mogelijke komst van een islamitische gebedsruimte in de kerk. Daar ben ik heel positief over.'' Beide partijen hebben naar eigen zeggen al langer goed contact met elkaar.

In totaal zeven belangstellenden meldden zich voor een eventuele overname van het kerkgebouw. ,,Twee partijen presenteerden zich in november met een concreet plan aan de kerkenraad. Onze voorkeur ging op basis daarvan uit naar het plan van de Marokkaanse Vereniging, met wie we dus nu verder praten'', aldus Van Kattenbroek.

Volgens de Marokkaanse vereniging past het gebouw goed bij haar doelstellingen. ,,Naast dat er plaats is voor gebed, kunnen wij er ook onze maatschappelijke en culturele projecten verder uitbouwen'', zegt Omar Zerkouni namens de vereniging. Deze vereniging wil vooral meer gaan doen met activiteiten voor vluchtelingen en met onderwijsprojecten.

Neemt de Marokkaanse Vereniging straks intrek in de Immanuëlkerk, dan komt dit centrum naast de al bestaande Turkse moskee van Milli Görüs aan het Ds. J. Mensingapad te staan. De gemeente Barneveld is op de hoogte van de nu lopende gesprekken, meldt woordvoerder Bertil Rebel. De overname zou volgens het geldende bestemmingsplan op deze plek geen probleem zijn. Omwonenden worden binnenkort geïnformeerd over het verloop van het proces.

Reden voor de protestantse gemeente om het gebouw te verkopen, is het uitbreidingsplan van de Bethelkerk aan de Groen van Prinstererlaan. Nadat de twee kerken in mei 2012 samengingen, is de volgende stap ook het daadwerkelijk samengaan in één gebouw, is het plan. Bij de intentie voor verkoop sprak de protestantse gemeente al de wens uit om het kerkgebouw aan de Achterdorpstraat een nieuwe toekomst te kunnen geven met een vergelijkbare functie. ,,We vinden het belangrijk dat de kerk geen handelswaar wordt van projectontwikkelaars en dat de bestemming te maken heeft met een vergelijkbare bestemming of een meer culturele'', aldus voorzitter van de kerkenraad Eppie Fokkema.

Gaat de verkoop door, dan gaat het kerkgebouw op zijn vroegst over anderhalf tot twee jaar over. Tegen die tijd moet ook meer duidelijkheid zijn over de huisvesting van de naastgelegen Antoniusschool. Deze school maakt nu voor één klaslokaal gebruik van een ruimte in de Immanuëlkerk. ,,Mocht dat met de nieuwe situatie niet meer zo zijn, dan overleggen we met de school wat er moet gebeuren'', zegt Rebel.