• AberMedia

Plasmavisie eist rectificatie in kort geding tegen BDU

BARNEVELD/UTRECHT Het Barneveldse bedrijf Plasmavisie eist in kort geding dat de Barneveldse Krant een nieuwsbericht over deze onderneming rectificeert. Bovendien wil het bedrijf dat het artikel op internet via zoekmachines onvindbaar wordt gemaakt. Het gaat om een publicatie op 26 augustus 2015 in de krant en op de website. Het kort geding diende woensdag voor de Utrechtse rechtbank.

In het bewuste artikel meldde deze krant, mede op basis van een persbericht van de politie, de aanhouding van de twee eigenaren van Plasmavisie, dat televisies verkoopt. Zij worden volgens de politie verdacht van poging tot oplichting, valsheid in geschrifte en het doen van valse aangifte.

OVERVAL De aanhouding vond plaats na politie-onderzoek naar een geruchtmakende overval bij Plasmavisie op zaterdagavond 15 november 2014. In het bedrijf aan de Anthonie Fokkerstraat zouden gemaskerde en gewapende mannen honderden tv's hebben buitgemaakt en de aanwezige medewerkers hebben bedreigd.

Een paar weken later werden vierhonderd tv's teruggevonden in een loods in Amersfoort. ,,Dat waren echter niet zoveel televisies als dat er gestolen zouden zijn. Daardoor raakten rechercheurs die met de zaak bezig waren aan het twijfelen over de aangifte'', schreef de politie. De kop boven het persbericht was 'Grote overval televisiezaak lijkt verzonnen'.

MISLEIDEND Advocaat Stefan Kalff van Plasmavisie omschreef het artikel in de Barneveldse Krant als onjuist, misleidend en onnodig grievend. Hij wees onder meer op de kop boven de publicatie: 'Megaroof in Barneveld in scène gezet'. Zo heeft de politie dat niet gezegd, betoogde de raadsman. Volgens Kalff bevat het nieuwsbericht veel veronderstellingen, zonder dat de journalist in kwestie onderzoek heeft gedaan, en ontbreekt het aan wederhoor. Naast rectificatie eist hij een schadevergoeding van 7.500 euro.

BETROUWBAAR ,,De Barneveldse Krant heeft een nieuwsfeit gepubliceerd dat is ontleend aan een openbare en betrouwbare bron, te weten de website van de politie'', stelde advocaat Robert van Huussen namens BDUmedia, de uitgever van de Barneveldse Krant. ,,De betrokken journalist heeft bovendien ter verificatie en voor het verkrijgen van nadere informatie contact opgenomen met een politiewoordvoerder. In dat telefoongesprek is bevestigd dat de aangehouden verdachten de eigenaren van Plasmavisie waren.''

Over de gewraakte kop boven het artikel zei Van Huussen onder meer dat ,,een koptekst in onderling verband moet worden gelezen met het artikel eronder''. De advocaat bood de eigenaren van Plasmavisie aan om via een interview in de Barneveldse Krant hun verhaal te vertellen.

DOSSIER Plasmavisie heeft overigens tegen meer mediabedrijven een kort geding aangespannen vanwege soortgelijke publicaties in augustus 2015 op basis van het politiepersbericht. Een kort geding tegen RTV Utrecht diende vorige week vrijdag.

Uit navraag bij de politie blijkt dat het politie-onderzoek in deze zaak is afgerond en dat het dossier is overgedragen aan het Openbaar Ministerie. Het OM moet beslissen of er al dan niet een strafrechtelijk proces volgt.

De rechter doet woensdag 9 maart uitspraak.

Lees hier het gewraakte artikel uit de Barneveldse Krant van 26 augustus 2015