• Politie

'Plofkraakauto' in Garderen

GARDEREN In Garderen is donderdagavond na een achtervolging een auto achtergelaten vol met middelen die bij plofkraken worden gebruikt. De bestuurder wist te ontkomen en is mogelijk overgestapt in een andere wagen. Hij wist na een wilde rit te ontkomen. De politie is op zoek naar getuigen.

De afgelopen dagen werd op snelwegen vanuit een touringcar gecontroleerd op afleiding door gebruik van een mobiele telefoon in het verkeer. Donderdagavond rond 22.00 uur werd de aandacht van de agenten die aan deze controle meededen getrokken door een zwarte Audi die met ruim 170 kilometer per uur over de A1 reed. In plaats van te stoppen, gaf de bestuurder extra gas en ontstond op de A1 een achtervolging, waarbij meerdere politieauto's waren betrokken. De snelheid liep op tot 250 kilometer per uur en de Audi wist te ontkomen.

GASFLESSEN Dat duurde niet lang, want een oplettende agent zag de auto in Garderen staan. De kentekenplaten bleken vals te zijn en in het voertuig auto lagen ontstekingsmiddelen, gasflessen en jerrycans benzine. Dit zijn middelen waarvan bij de politie bekend is dat ze gebruikt worden bij plofkraken. Hierop is de Explosieven Opruimingsdienst gealarmeerd, die de spullen uit de auto heeft gehaald. De wagen is door de politie in beslag genomen.

TWEEDE AUTO De bestuurder van de auto werd niet bij de Audi in Garderen aangetroffen. Hij is mogelijk overgestapt in een zwarte Mercedes AMG. Ook deze auto werd een stopteken gegeven, maar de bestuurder ging er met hoge snelheid vandoor over de A1 richting Harderwijk en daarop ontstond weer een achtervolging. Daarbij raakte de politieauto zo zwaar beschadigd dat agenten de achtervolging moesten staken, waardoor ook deze bestuurder kon ontkomen.

GETUIGEN De recherche heeft de zaak in onderzoek en de politie is op zoek naar de bestuurders van de Audi RS6 en Mercedes AMG. Informatie kan worden doorgegeven via het algemene nummer 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.