• De Oude Barnevelderweg met aan de linkerkant de groene strook waar nu commotie om is.

    Rik Bronkhorst

Boetes tijdens Winterfair in Garderen; organisator Van Ee boos

GARDEREN ,,Ik word niet snel boos”, zegt de Garderense ondernemer Adri van Ee. ,,Maar dit slaat echt alles.” Vorige week zijn hij en enkele van zijn gasten beboet tijdens de Winterfair, die hij jaarlijks organiseert in de Beeldentuin. Ze parkeerden verkeerd op Van Ee's eigen grond aan de Oude Barnevelderweg in Garderen. Het is de zoveelste episode in zijn strijd met de gemeente.

Rik Bronkhorst

,,Ik weet echt niet meer wat ik allemaal moet doen, maar het lijkt net alsof ze mij telkens weer op iets nieuws willen pakken.” Van Ee zit letterlijk met zijn handen in het haar. ,,Ik doe elk jaar mijn best om netjes een vergunning aan te vragen, maar dit jaar is het parkeren wéér een probleem. En ik had het juist goedgemaakt met de gemeente.”

,,Ik heb een parkeerplaats aan een weg waar alleen bestemmingsverkeer mag komen”, legt de ondernemer het conflict uit. ,,Een groot stuk grond waar een hoop auto’s kan staan, dat is afgebakend met een hek. Voor dat hek heb ik een strook waar ook nog eens vijftien auto’s kunnen staan, maar om op die strook te komen moet je over die 'afgesloten' weg. Ik had het bord dat dat aangeeft omgedraaid, want dat is alleen maar verwarrend voor de bezoekers.”

BESTEMMING Maar bij de bestemming van de auto’s ligt nu het probleem. ,,De eerste week ging het goed, ik heb geen boa gezien en alles was in kannen en kruiken”, legt Van Ee uit. ,,Maar in de tweede week van het evenement ging het mis. De boa kwam praten over de bewegwijzeringsborden én over het parkeren op de strook. Ik zei: 'De hele zomer hebben hier auto's gestaan en ik heb nog nooit een waarschuwing gehad. Waarom zou het met de Winterfair niet mogen?' 's Avonds kwamen er zeven boa's terug, maar toen besloten ze niet te bekeuren, want de auto's stonden geparkeerd op vergund terrein."

,,De volgende avond kwamen er drie boa's terug en zij begonnen de auto's te bekeuren die op ons weiland stonden. De auto’s mogen daar dus staan, maar niet komen omdat de weg is afgesloten. Alleen bestemmingsverkeer mag er langs, maar”, vraag Van Ee zich af, ,,is dit niet bestemmingsverkeer? De boa weigerde daarnaast de parkeerchef van Van Ee een hand te geven, en deelde daarna ‘resoluut’ de boetes uit. ,,Het is gewoon onfatsoenlijk.”

Ook Van Ee had zijn auto op de strook neergezet. Hij kreeg een boete op de ruit, maar ontvangt hem niet. ,,Het kenteken is namelijk fout opgeschreven, dus iemand anders in het land krijgt nu een boete.” Van Ee noemt het optreden van de boa’s ,,amateuristisch”, maar dat zijn gasten op eigen grond zijn beboet vindt hij nog veel erger.

CHAOS De gemeente Barneveld bevestigt dat er inderdaad boetes zijn uitgedeeld. ,,Tijdens de Winterfair is de gemeente benaderd door een tweetal omwonenden”, legt woordvoerder Rudy van der Linden uit. ,,Zij stoorden zich aan de ‘chaos’ rondom de Winterfair, in het bijzonder aan de geparkeerde auto’s aan de Oude Barneveldseweg. Hier is een geslotenverklaring van kracht. De borden die dit aangeven, waren echter omgedraaid.”

Eén van de dienstdoende boa’s van de gemeente ging vervolgens met Van Ee in gesprek over deze klachten. ,,We hebben Van Ee aangegeven dat er niet geparkeerd mocht worden op plaatsen met geslotenverklaringen en parkeerverboden. Ook is de hem verzocht om hier, ook door zijn verkeersregelaars, toezicht op te houden. Bij hercontrole bleek dat dit niet was gedaan en is er handhavend opgetreden. Hierbij is hij nogmaals geïnformeerd over de situatie.” Van Ee herkent zich allerminst in het verhaal van de gemeente. Vooral de klachten van omwonenden vindt hij raar. ,,Ik heb met al mijn buren goed contact. Zij bieden parkeerplekken aan tijdens de Winterfair en vinden de reuring leuk. Er zijn wel twee perceeleigenaren die elders in het land wonen en met wie ik het minder goed kan vinden. Zij bezitten een stuk bos tegenover mijn parkeerplaats, maar dat zijn dus geen ‘bewoners’.”

BETROUWBAARHEID Ook voor de boa heeft Van Ee geen goed woord over. Hij heeft zijn twijfels bij diens ‘betrouwbaarheid’. ,,Ik denk dat de bewuste boa, die uit de buurt komt, mij niet mag én het recht in eigen hand neemt. Bij de voetbalvereniging en in het dorp, waar geregeld auto’s verkeerd in de berm staan of zelfs op de stoep, wordt nooit handhavend opgetreden. Dat is hartstikke gevaarlijk. Ik doe geen vlieg kwaad, en denk alleen aan de veiligheid.”

,,Ik word hier moedeloos van, en twijfel of ik nog wel activiteiten in Garderen moet organiseren. Maar”, nuanceert Van Ee, ,,ik heb zo’n leuk team. Het zou zonde zijn als ik dat moet weggooien. Zo kan het in ieder geval niet verder. Ik wil dat de gemeente mij steunt en achter mij staat. Een gemeente die niet telkens in de weg ligt of moeilijk doet.”

,,En het ergste vind ik nog”, vervolgt hij, ,,dat iedereen die de krant leest weer denk: ‘Oh, daar heb je die Van Ee weer’. Die negatieve publiciteit ben ik echt zat. Die schrijf ik allemaal toe aan de overheid. Elk jaar organiseren we het grootste evenement van de gemeente Barneveld én elk jaar is er wel weer iets anders waar ze moeilijk over doet.”